Cykla, vandra eller ta en ridtur runt Skagern

Någon gång under stenåldern kom vandrande jägare till stränderna runt sjön Skagern. Några tusen år senare passerade pilgrimerna på väg till eller ifrån Olav den heliges grav i Nidaros i Norge. Idag går det att vandra, cykla eller rida i spåren av våra anfäder.

Leden Skagern Runt är tio mil lång och längs vägen går det att uppleva den mellansvenska naturen, allt från öppna landskap med små röda stugor till djupa skogar och karg natur. Utsikten över Skagern är fantastisk på sina ställen och blir det för varmt finns det gott om badvikar att svalka sig i.
De som tar sig fram på hästryggen får räkna med en tre dagar lång färd medan det tar något dygn mer för de som vandrar.
För de som väljer att cykla finns en speciell led som är nio mil lång. Det finns de som cyklar runt på en dag men med tanke på alla sevärdheter lönar det sig att ta längre tid på sig.

Skagern Runt består av allt från små stigar till mindre körvägar och byvägar. På några enstaka ställen är det asfalt.
Leden går genom fyra kommuner i tre län och tre landskap. Här möter man såväl västgötar som närkingar och värmlänningar.

Skagern Runt bjuder inte bara på vacker natur. Här finns också flera golfbanor, naturreservat, möjlighet att åka dressin eller göra en båtresa. Vänern, Göta Kanal och Bergslagskanalen ligger nästgårds.

av Björn Hallin

Leave a Reply