Gunilla är tårtkonstnär, hotellägare och gör praliner med kvalitet

Praliner tar plats. Det konstaterade Gunilla Wall i Kristinehamn. Huset fylldes med grejer från den växande webbutiken och tillverkningen av praliner och tårtor tog allt mer utrymme. Till slut började hon och maken Jan att leta efter nya lokaler för verksamheten. Lösningen blev en gammal kyrka som rymmer inte bara tårt- och pralintillverkning utan även en butik med tillhörande kafé plus ett litet hotell. 

Kaféet med de gamla kyrkfönstren.

Det var mer av en slump att Gunilla och maken Jan vände blickarna mot den gamla baptistkyrkan på Norra Staketgatan. De hade tittat på flera olika fastigheter men de föll för kyrkan från 1892 trots att den var, som man säger, ett fall för den händige.
Både Gunilla och Jan är just händiga och inte rädda för att ta i. Gunilla stod sedan för idéerna, målade och tapetserade och Jan var byggherre.
Kyrkans skick var dåligt då de tog över fastigheten 2011. Kyrkan var ju nästan 120 år gammal och flera år med bristande underhåll hade satt sina spår. Markförändringar hade orsakat en del sättningsskador och bygganden hade inte alltid stått uppvärmd under åren. På 1950- eller 1960-talet hade man valt att lägga in en plastmatta direkt på trägolvet vilket resulterat i att trägolvet var helt murket.
Under fyra år byggde de om och renoverade kyrkan invändigt och utvändigt. Det mesta av arbetet gjorde de själva, utom vissa jobb som krävde att de anlitade hantverkare.. Den gamla plastmattan revs bort och trägolvet gick samma väg. Allt revs ur tills bara husets skelett fanns kvar.
– Vi bestämde att det fick ta tid och att det var bättre att göra det ordentligt, säger Gunilla.
För att få värme i huset fördes till en början en diskussion om att koppla in fjärrvärme men det visade sig bli alldeles för dyrt. Istället satsade Gunilla och Jan på bergvärme. Tre hål borrades på tomten och själva värmepumpen, den byggde Jan själv.
– Han är en riktig mickelmakare, skrattar Gunilla.
En ny betongplatta gjöts på den gamla och i golvet lades värmeslingor in för att få en mjuk och effektiv värme i lokalen som har högt i tak.  Med hjälp av en värmeväxlare kan bergvärmen på sommaren ställas om så att den avger kyla vilket betyder att temperaturen kan hållas på en behaglig nivå året runt.
Tillsammans har Gunilla och Jan lagt ner tusentals timmar på renoveringen.
– Det har fått tagit tid men det är genomtänkt och gjort med eftertanke, säger Gunilla.

Till höger Gunilla med bord och bänkar som de fyndat.

Att det tagit lite längre tid har gjort att man har kunnat hålla ögonen öppna efter den rätta inredningen. Genom konkursauktioner och nätannonser har de kunnat göra riktiga fynd. Som till exempel butikens hyllinredning från ett apotek som gått i konkurs.
Från början var det två lägenheter i huset, men då de inte ville ha någon fast boende väcktes idén att starta ett litet hotell.
– Det är brist på hotellrum i Kristinehamn. Det finns ett utbud av billigare och enklare boenden så vi bestämde oss för att satsa på hög standard och komfort och det har slagit mycket bra ut. Beläggningen i hotellet har ökat stadigt och vi har fått flera stamgäster, berättar Gunilla.

Gunilla är mest känd som tårtkonstnär, och det är det som är företagets kärnverksamhet och anledningen till att huset idag heter Sockerslottet. Det startade för sjutton år sedan hemma i köket mest på skoj. Men ryktet spred sig och för tio år sedan satsade hon mer på tårtkonsten genom att starta företaget.
Gunilla håller också kurser i tårtdekoration för nybörjare, och den biten har växt så mycket att hon 2008 bestämde sig att för att ge ut kurserna på en DVD. För att kunna sälja kurserna startade hon för åtta år sedan en web­butik, som sedan växt till att innehålla alla möjliga verktyg och material för tårtdekorering.
Tillverkningen av tårtor sker bara på beställning. Det beror på att det inte är några vanliga prinsesstårtor hon gör. Ofta beställs tårtorna till något extra som bröllop där tårtan blir en extra attraktion. Det tar minst åtta timmar att göra en sådan tårta, och kan lätt ta upp emot 25 timmar, beroende på hur avancerad den är.

Gunilla med priset som hon vann i ”Det stora tårtslaget”.

Rikskänd blev Gunilla när hon ställde upp i tv-programmet ”Det stora tårtslaget”.
– Det var mycket hysch-hysch och första året programmet skulle sändas. För att ingen skulle knycka idén fick vi inte säga något. Det var bara Jan, min chef i England och mamma som jag berättade för, berättar Gunilla.
Programmet sändes i sjuan och spelades in hösten 2015, men sändes på tv våren 2016. Finalen sändes i slutet av maj. Åtta deltagare som alla var fullfjädrade tårtbakare valdes ut och de fick tävla om den åtråvärda titeln Sveriges bästa tårtdesigner. Vem som vann? Det gjorde Gunilla som med ens blev rikskänd.
– Det var fantastiskt roligt att vara med. Jag tvekade inte en sekund när de frågade om jag ville ställa upp, säger Gunilla.
Efter segern kom besökarna till det då nyöppnade kaféet och var nyfikna på Gunilla. Många vill ta foton tillsammans med henne och några frågade efter autografer och uppmärksamheten håller i sig fortfarande.
Gunilla har också varit med på Kristinehamns kommuns julmarknad på Gustavsvik där hon sålde choklad och handmodellerade marsipangrisar inför besökarna.
Gunilla blir också ett av dragplåstren när den stora matmässan ”Smaka på Värmland” arrangeras i Kristinehamn i månadsskiftet september-oktober.

av Björn Hallin

Leave a Reply