Diversehandeln som blev östvärmlands musikcentrum

Kjell Ljung har utvecklat Ölme diversehandel från en 100 år gammal lanthandel till att även bli ett musikcentrum för blues- och folksångsentusiaster. 

Besökare från hela världen kommer till Ölme Diversehandel och Kafé i Kristinehamn. Numera är det inte bara den gamla lanthandeln som lockar och som tar gästerna hundra år tillbaka i tiden. Allt fler kommer för att lyssna på blues- och folkmusik samtidigt som antalet konferensbesökare ökat stadigt.

Det var 2006 som den museala lanthandeln flyttade in till Kristinehamn från Ölme. Legendariske Henrik Swahnberg byggde upp verksamheten i Ölme men 2006 flyttades den in till Kristinehamn och Kjell Ljung tog över ansvaret. Kommunen ansåg att det var angeläget att bevara den unika miljön och äger idag fastigheten på Svinvallen. Byggnaden var tidigare ett gammalt magasin som användes som lager av dåvarande Räddningsverket.
Sedan flytten in till Kristinehamn har antalet besökare ökat stadigt och som mest har 40 000 personer tittat närmare på alla gamla burkar och förpackningar som fyller hyllorna eller druckit kaffe i parken. Normalt ligger besökssiffrorna på mellan 20 000 och 30 000 besökare varav runt 15 000 anses som unika besökare, som kommer en gång.

Idag är den gamla lanthandeln inte bara ett besöksmål för nostalgiker. Under senare år har verksamheten breddats rejält och numera drar musiken mer folk än den museala delen.
Övervåningen i det gamla magasinet, loftet, har inretts med en konferensdel som kan ta som mest 40 deltagare. Här finns det mesta som behövs för en lyckad konferens.
Den andra delen av övervåningen är numera centrum för alla blues- och folksångsfans i östra Värmland. Hit kommer många av de bästa bluesartisterna i Sverige men även från övriga världen.

 Äldre rosafärgade korsetter och en gammal flaska med Småryds fruktättika finns i Kjells sortiment.

korsettbild

Kristinehamns Bluesfestival har blivit ett årligt arrangemang som lockar besökare till staden tredje helgen i juli. Festivalen följs upp med blueskvällar på loftet under resten av året. Bluesentusiasterna bildade 2012 en egen förening som i dagsläget har runt två hundra medlemmar. De som gillar folkmusik har bildat Varnans Vis- och Kulturförening och arrangerar spelningar både på loftet och på andra ställen i Kristinehamn. Andra som numera har diversehandeln som samlingsplats är en grupp stickintresserade kristinehamnare som driver ett stickkafé.
Utanför diversehandeln har en utomhusscen byggts upp och här uppträder artister främst under sommaren. I augusti förra året anordnades till exempel en gränslös kulturfestival med musik, utställningar och mat från olika kulturer. På scen stod bland andra Özz Nûjen och Lotta Grönning.

atiiksbildMest folk samlade dock Diggiloo med runt 7 000 besökare och chansen finns att turnén återvänder kommande år till Kristinehamn och Svinvallen.
Kjell Ljung har även gjort en satsning på köksmenyn i kaféet och numera serveras här delikatesser som älg- och hjortfilé och under säsongen även abborrfilé.
Utvecklingen de kommande åren ser ljus ut och den gamla diversehandeln som blivit en samlingsplats för alla musikintresserade fortsätter att utveckla verksamheten.
– Om jag fick önska något så vore det ett större kök, en lite större utomhusscen och en hiss upp till övervåningen. Då vore allt fulländat, avslutar Kjell Ljung.

av Björn Hallin

Leave a Reply