Karlskoga Trädgårdstjänst firar 30-årsjubileum

Tommy köpte Karlskoga Trädgårdstjänst för två år sedan. Nu funderar han på att expandera arbetsstyrkan.

Efter att ha arbetat som polis i 24 år tog Tommy Lundin över Karlskoga Trädgårdstjänst för två år sedan. Samtidigt flyttade verksamheten in i nya lokaler på Fisksjöleden. Företaget har idag fullt upp och för att möta kundtillströmningen finns tankar på en utökning av arbetsstyrkan.

vid-maskinen

Karlskoga Trädgårdstjänst startades av karlskogabon Ola Andersson för trettio år sedan, vilket betyder att företaget firar jubileum i år. Ola drog sig tillbaka som pensionär när Tommy köpte verksamheten 2014. Tommy hade då arbetat som polis men dessutom drivit firman Vedlagret i tolv år.
– Jag fick frågan från Ola om jag ville köpa firman och det tog inte lång stund innan jag bestämde mig för att slå till, säger Tommy.

Av namnet Karlskoga Trädgårdstjänst går det att få uppfattningen att företaget enbart sysslar med trädgårdsarbete men det är en bit från sanningen.
– Vi arbetar mest med fastighetsförvaltning och har avtal med flera HSB-föreningar, olika företag som Saab och vi arbetar även på Bofors skjutfält samt åt kommunen, berättar Tommy. Vi har en kille som enbart arbetar med att klippa gräsmattorna hos kunderna men vi arbetar med allt som hör till fastighetsförvaltning.
Det betyder allt från att såga ner träd till trappstädning och rensa hängrännor på hösten när löven ramlar av träden.
– Det kan också vara att vi bygger uteplatser och anlägger trädgårdsgångar och liknande, säger Tommy.
Vintertid handlar det mest om snöröjning, plogning och sandning av gångvägar och parkeringsplatser och på våren ska sanden sopas upp igen.

Företaget har även många privata kunder som vill ha hjälp med det mesta som hör till gröna ytor.
– Vi har schaktat för många garageuppfarter, planterat häckar och tagit ner träd åt privatpersoner runt om i Karlskoga, säger Tommy.
Just trädfällning är en bit som växer stadigt. För att kunna ge en bra service har företaget köpt in en stubbfräs modell större.
– Vi kan göra ett paket med att vi tar ner träd, fräser bort stubbarna och sedan lägger matjord ovanpå och sår gräsmatta. Här är stubbfräsen ovärderlig och stubbarna mals ner till ett fint pulver. Det blir inte flis som det gärna blir med en enklare fräs och på det här området är vi idag ganska hårt bokade, säger Tommy.
Stubbfräsen kan användas till mycket annat också.
– Det var en privatperson som ville ha hjälp att gräva ner en bredbandskabel från vägen upp till huset. Det var en sträcka om cirka trettio meter. Med hjälp av stubbfräsen tog vi upp ett cirka fem centimeter brett litet dike som kabeln lades ner i. Sedan var det bara att lägga igen med hjälp av stubbfräsen och efteråt syntes det nästan ingenting, säger Tommy.

Stubbfräsen som köpts in har företaget haft stor nytta av. Maskinen är effektiv och mal snabbt ner en stubbe till fint pulver. 

stubbfras

Försäljningen av huggen ved har minskat de senaste åren, mycket beroende på att den andra verksamheten tagit så mycket tid.
– Vi har en hel del stamkunder på vedsidan och de värnar vi om. Vi säljer ved både i lösvikt och förpackad i säck och vi säljer allt som vi får fram, säger Tommy.

Idag har Karlskoga Trädgårdstjänst åtta anställda men planer finns på en expansion.
– Vi får se hur vi gör. Vi kanske behöver ett par man till, avslutar Tommy.

av Björn Hallin

Leave a Reply