Örjan – veteran i Veteranpoolen

Örjan har arbetet med Veteranpoolen i ett år och stortrivs.

För ett år sedan blev Örjan Widdesgärd i Runnebol i södra Kristinehamn uppringd av Veteranpoolen i Karlstad. Han fick frågan om han kunde ställa upp och arbeta på en bensinstation i östra Värmland. Tanken var att han skulle hjälpa bilisterna som tankade. De kanske behövde byta torkarblad eller få hjälp att byta en trasig glödlampa.

– Tanken var nog god men det var inte många som ville ha hjälp av mig. De flesta tankade, betalade och sa nej tack när jag frågade om de ville han hjälp, berättar Örjan.
Men uppdraget ledde till mer. Nu var han inne i rullorna och i takt med att Veteranpoolen blivit allt mer kända i Kristinehamnsområdet har uppdragen trillat in. Örjan kan till stor del bestämma själv vilka uppdrag han vill ta. Att klättra på höga ställningar eller andra jobb som kan vara farliga tackar Örjan nej till liksom om det gäller rörarbeten eller eldragning. Annars åtar han sig det mesta. Det kan vara att putsa fönster, städa, måla och tapetsera. Örjan kan också ställa upp på enklare snickeriarbeten. Bland annat har han snickrat ihop ställningar runt soptunnor så att de skyddas från väder och vind. Kitta och måla om fönster är andra uppdrag han fått.

Är det fråga om lite större jobb blir det lite marigare.
– Då vill man gärna att man är två om jobbet om det skulle hända något, säger Örjan.
Annars har Örjan nästan alltid arbetat ensam och det ser han inte som något större problem.

Uppdragen han får genom Veteranpoolen gör att han får komma ut och röra på sig, att han får träffa folk och kanske ta sig en fika då och då.
– Det är inte bara för pengarna jag gör det här utanför att jag tycker det är skoj men det får inte bli något tvång. Det ska kännas bra, säger Örjan.
Han tar uppdrag inom Kristinehamns kommun och säger nej om det är jobb längre bort. Kunderna får stå för allt material och behövs det så går det att hyra in utrustning men det är kunden som betala. Det är mest pensionärer som ringer till Örjan och vill ha hjälp. Sommartid är det av naturliga skäl mycket arbete utomhus. Det kan röra sig om gräsklippning, rensa trädgårdsland eller klippa häckar. Vintertid blir det mer fråga om att hålla sig inomhus och kanske måla och tapetsera. Örjan hjälper också till med att handla åt folk, åka till apoteket och någon gång har han hjälpt till med att hänga gardiner och lite annat småpyssel.

Kunskapen om vad Veteranpoolen kan hjälpa till med sprider sig allt mer och antalet kunder som ringer och vill ha hjälp ökar stadigt.
Innan Örjan gick i pension arbetade han som avbytare inom lantbruket och dessförinnan arbetade han som dekoratör och hade även egen städfirma i Kristinehamn och Karlstad.

Veteranpoolen bild 3 Veteranpoolen bild 2

Det gäller inte bara pengar. Örjan tycker det är skoj att träffa människor och kanske ta en fika då och då. Häckklippning frågar många kunder efter.

Veteranpoolen växer i östra Värmland

Nästa år fyller Veteranpoolen i Sverige tio år. Verksamheten startades 2007 i Kungsbacka och tanken var att med hjälp av avtals- och ålderspensionärer arbeta med olika tjänster. Under årens lopp har verksamheten växt allt mer. Samma år som verksamheten startades kom nya skatteregler för pensionärer som ville arbeta efter pensioneringen. Dessutom infördes en skattereduktion för hushållsnära tjänster och det så kallade rutavdraget slog igenom. Företaget kontaktades av andra som ville vara med på tåget och ett franchisekoncept utvecklades. Året efter starten fanns ytterligare femton Veteranpoolskontor runt om i landet.

Idag bedrivs verksamheten på 40 platser runt om i landet och i nätverket arbetar runt 60 personer som har ungefär 8 000 medarbetare.

Veteranpoolen riktar sig både till privatpersoner som företag. På företagssidan kan man ställa upp med sekreterare, chaufförer, snickare eller lagerarbetare plus en rad andra tjänster.

I Värmland drivs Veteranpoolen av Anders Ekblom och Susanne Öhrström. Kontor ligger i Karlstad varifrån man servar Värmlands alla kommuner.

 

av Björn Hallin

Leave a Reply