Vandra från silvergruva till sluss

– Att vandra är som att meditera, lugnet som finns ute på en vandringsled är svårt att hitta någon annanstans, säger Kristina Elmström.
Vi tar oss an nyrenoverade Rövarleden – som löper från gruva till sluss.

Hornkullens Silvergruvor blir vår startpunkt och Elisabeth är inte sen att följa guiden genom de mörka gruvgångarna. Här hittade Gustav Vasas son hela 53 ton ren silvermalm under ett och samma år på 1500-talet.
I drygt 100 år låg gruvhålen under vatten, men idag kan Dunderkammaren och Tors Hål besökas tack vare några entusiaster i föreningen Nykroppas framtid.
– Vilket ställe! Tänk att man faktiskt fått upp silvermalm här, säger Elisabeth som har sin sommarstuga i trakten. Med den som utgångspunkt brukar hon och maken Ulf vandra alla lederna i trakten.
– Det är ett perfekt sätt att varva ner. Eftersom det finns ganska mycket svamp efter lederna brukar det bli många naturliga pauser, säger hon.

Hornkullen Elisabeth och guiden1

Just nu är Rövarleden från Badsta camping till Bjurbäckens slussar samt till Hornkulles silvergruva i mycket gott skick. Övriga leder kommer att restaureras, men skicket kan inte garanteras under sommaren 2016. Hör gärna efter med turistbyrån innan du ger dig ut. 

Efter den råkalla luften i gruvan slår vårvärmen emot när vi går Rövarleden söderut. Första delen är behagligt lättvandrad. På andra sidan riksväg 26 blir naturen mer trollskogsbetonad och på den lilla bron över Prästbäcken stannar vi en stund för att riktigt ta in naturen.

Gammelskog vid prästbäcken
Vi fortsätter upp mot Ulveruds-berget där folk i trakten vallade boskapen förr i tiden. Efter ledens enda tuffa uppförsbacke får vi belöning med en vidsträckt utsiktStrax därefter kan man göra en ganska lång avstickare upp på häftiga Bockfallshöjden. Där är utsikten över Storfors total, men just idag går vi istället vidare mot vindskyddet ovanför lilla Ulverudstjärnen.

v bokfallshöjdenRövarkulorna klippblock

Några hundra meter längre ner når vi de mytomspunna Rövarkulorna där det sägs att rövare bott för att stjäla silver och mat i bygden. Här är området speciellt med mossbevuxna stenar, grottor, stora klippblock och en liten porlande bäck.
– Man kan nästan se både troll och älvor framför sig här. Det vore en perfekt plats för en utomhusteater, säger Elisabeth.

rövarkula

Vi vandrar nedåt mot Bjurbäckens slussar. Kulturområdet med den gamla kvarnen, smedjan och stenbron från 1800-talet är en av de vackraste platserna efter leden.

Sista biten går vi längs den nyklippta kanalbanken. Vi pratar om hägrande räksmörgåsar på caféet, och konstaterar att den här delen är både vacker och vilsam.
Kristina konstaterar att 13 kilometer känns i fötterna.
– Men jag klagar absolut inte.
Vi får tänka på dem som grävde den här kanalen och slussarna för hand för snart 200 år sedan, skrattar hon.

Framme vid slussområdet

av Eva Wiklund

skiss Rövarleden

Leave a Reply