Medeltidsfest i Bjurtjärn

I sommar bjuder medeltidsentusiasterna Ilona och Walter Gödel in till festival i Fernbotten. Medeltidsmat, musik och den nybyggda medeltidslekplatsen står i fokus.
– Vi satsar på tre helger i sommar. Slår det väl ut kanske vi har öppet hela sommaren nästa år, säger Walter.

Det var för tre år sedan som makarna Gödel flyttade från tyska Bretten till Bjurtjärn. Ute på en udde i Ullvettern hittade de sitt drömhus.
– Vi föll direkt för läget här precis intill vattnet, det enda som kändes jobbigt var grusvägen som är fem kilometer fram till kyrkan. Men den har vi vant oss vid, säger Ilona.

De har sysslat med medeltidsteater ända sedan ungdomen, och i dag reser de runt till olika medeltidsmarknader med sina vedugnar och medeltidstavernan Lancelot. De spelar också musik på olika festivaler, och tillsammans med Bjurtjärnsbon Cecilia Övelius har de bildat gruppen Silva.
– Det här är en ny värld för mig, en fantastiskt rolig värld, säger Cecilia som lärt sig att spela trummor på medeltida vis.

medeltid kille slår

I sommar uppträder gruppen i Lekvattnet, i Kalmar och i Bjurtjärn under medeltidsdagarna.
Intill stranden, där de vintertid driver en populär ”vinterkiosk”, har de nu byggt en riddarlekplats för barn. Här kan man gå balansgång, hugga, slå och skjuta med slangbella eller gå på styltor. Hela familjen kan gå banan tillsammans med ett protokoll i handen.
– Det kommer att fungera ungefär som minigolf. Den som klarar alla grenar får ett riddardiplom, säger Walter.

Medeltid Vidar styltor

Och den unga testpatrullen, som består av Vilgot, Melvin och Vidar gör tummen upp efter en timmes intensiv lek.
– Hit vill jag igen. Jätteslangbellan var roligast, säger Vidar.

Medeltidshelgerna arrangeras 18-19 juni, 25-26 juni och 6-7 augusti med fri entré till festplatsen och lekplatsen. Det kommer att vara öppet från klockan 11 till fram på kvällen med medeltidsmat och även korv som man kan grilla själv kring lägereldarna. Det kommer att finnas en liten marknad där man kan köpa hantverk, svärd och sköldar och framåt kvällningen bjuds det också på medeltida musik. Och i händelse av regn har makarna garderat sig.
– Vi kommer att ha stora tält här och vi har även en liten raststuga där vedugnen värmer fint, säger Ilona.

av Eva Wiklund   

Medeltidshelger

18-19 juni, 25-26 juni och 6-7 augusti med fri entré till festplatsen och lekplats med elva stationer. Öppet från kl 11 till fram på kvällen med medeltidsmat, liten marknad, musik och ibland även uppträdanden. Följ skyltar från Bjurtjärns kyrka.

Leave a Reply