Motorsport och högklassigt mode hand i hand på Gelleråsen

Velodromloppet 2015

Nya grepp på gamla kläder under Velodromloppsdagarna i Karlskoga 18-19 juni. Det blir modeparader, uppvisningar och välklädd publik höjer trivselfaktorn bland klassiska bilar och fartvidunder.

Mode och motortävlingar har alltid trivts tillsammans. Redan från slutet av 1800-talet då damerna på de förnämsta åskådarplatserna bar blomprydda, kvarnhjulsstora hattar, och herrarna skräddarsydda linnekostymer och hantverksbyggda Panamahattar, till 2016 då dagsaktuellt funktionsmode kan blandas med klassiker från 1950-60-och 70-talen.

En företrädare för välklädd stil under 1970-talet var den svenske F1-föraren Ronnie Peterson (1944-1978), från Örebro. Hans fru Barbro låg i toppen av elitlistan för bäst klädda damer i depåerna världen över. Vid iskallt höstväder – Chic pälsjacka. Sommarvärme – kanske en luftig blus med antydan till folklorebrodyr och urblekta designerjeans.
Detta var under en tid då popgruppen ABBA var större i världen, än någon kunde fatta i Sverige. Utställda, fladdrande byxben, tajt över stussen, och platåskor pekade ut den tidens moderiktning både för damer och många herrar.

Ronnie Petersons 1:a Swebe F3a som finns på Sparreholms Slott kommer att vara på plats.

Ronnie Petersons första Swebe F3a som annars finns på Sparreholms Slott kommer att vara på plats

2016 tar mode- och stilgräddan i Karlskoga och Degerfors ett nytt grepp på attityder och mode i samband med Velodromloppet för klassiska racerbilar 18-19 juni på Gelleråsen.
Modevisningar med specialsydda kläder, prov på nyrenoverade klassiska möbler, ett stilfullt vintagecafé med levande musik kommer att  finnas. Likaså en brokig   marknadsgata med bland annat vintagekläder, accessoarer och retroprylar, samt ett gästspel av barnboksfiguren Mulle Meck är några av trivselspridarna.
Men den största och viktigaste faktorn är naturligtvis publiken!

Några i arrangörskommiten, Sabina och Conny från Velodromloppet samt Per och Henning från Sparreholms Slott.

Några i arrangörskommiten, Sabina och Conny från Velodromloppet samt Per och Henning från Sparreholms Slott
Alla som besöker Velodromloppet uppmanas att ta fram det piffigaste, fräsigaste, vackraste, det mest färggranna och exotiska ur garderober, från farmors vind eller från loppisbodar.  Publiken blir en del av folkfesten och sprider trivsel bland fartmonster. De bäst klädda utses av en  jury som delar ut storslagna priser i klassisk anda.
Stil och smak är alltid bra reskamrater i motorsportens värld.
Velodromloppets egen”Trivseltrust” bjuder på bra vibrationer i depån

Ett brokigt och engagerat gäng (”Velodromloppet Trivsel Trust”)  samlas för att göra Velodromloppets historiska Grand Prix 18-19 juni till en riktig folkfest med klassiska, nostalgiska och historiska företecken. Förgrundsfigurerna och eldsjälarna kommer från  Zari Ateljé, Ateljé Belle Epoque, Antik & Kuriosaboden,  Real Life Photo och Café Smakbiten

Även racingmekanikerna gör sitt bästa för att vara tidsenligt klädda. I depån kanske du hittar den här tidsenligt välklädda världsmästaren Stig Blomqvist.

Även racingmekanikerna gör sitt bästa för att vara tidsenligt klädda I depån kanske du den här tidsenligt välklädda världsmästaren Stig Blomqvist

Catwalk med vintagemode

av George Johansson (Mulle Meck)

Catwalk med vintagemode

Leave a Reply