Lilla trädgården i Nora tar över Rosengården

På området har flera dammar byggts upp omgivna av prunkande växtlighet.

Från början fanns här bara en pion och en samling parkträd. Under årens lopp har Villa Sindoro i Nora växt till en av landets största privata rosensamlingar med mer än 1 000 olika rossorter. Nu säljs anläggningen och grannen, Lilla trädgården, tar över verksamheten från 1 maj.

Paret Anette och Kenneth Mallalieu flyttade in på gården 1997. Under en resa till Nya Zeeland besökte Anette en rosenodling och då växte idén fram om att satsa på en egen rosenodling hemma i Nora. Hon satsade på gammeldags buskrosor som är tuffa och klarar ett hårdare klimat. Ryktet om rosenodlingen spred sig och allt fler trädgårdsintresserade kom till Nora för att titta närmare på odlingen. Under årens lopp växte antalet rosor och samlingen utökades med perenner, en krydd-och kålgård samt en äppellund med sorter från 1700- och 1800-talet. Paret byggde också upp dammar, forsar och olika trädgårdsrum, bland annat en större damm med näckrosor och ett parti med surjord med bland annat flera olika sorters rododendron.

Efter år 2012 drev Anette Rosengården ensam sedan maken gått bort. Förra året firades Rosengårdens tioårsjubileum och ungefär samtidigt väcktes tanken hos Anette att med ålderns rätt överlåta gården till någon annan.

Bara ett stenkast bort fanns handelsträdgården Lilla trädgården som makarna Diana och Martin van der Burg startat. Tillsammans diskuterade de fram en lösning och det mynnade ut i att makarna van der Burg nu tar över Rosengården i Bergslagen från den 1 maj, lagom tills årets säsong startar.

Rosengården är ett populärt utflyktsmål. Förra året invigdes en ny krydd- och kålgård.

Rosengården bild 2 Rosengården bild 3

Diana och Martin kom till Nora 2009 och tre år senare startade de drömprojektet med handelsträdgården i sluttningen ner mot Norasjön. Här har de byggt upp en handelsträdgård med ett stort sortiment av perenner, buskar, olika sorters fruktträd, häckplantor och klätterväxter för att nämna något ur sortimentet samt en visningsträdgård, café och en presentbutik samt ett litet zoo. Här finns givetvis också en avdelning med rosor och just rosor blir nu något som paret van der Burg får ägna allt mer tid åt.

Rosengården Bergslagen har under årens lopp blivit ett mycket uppskattat utflyktsmål och tillsammans med handelsträdgården på granntomten torde allt fler trädgårdsintresserade komma till Nora. Ägarbytet kommer inte att märkas så mycket utåt. De anställda på Rosengården arbetar kvar och om det behövs kommer Anette att finnas till hands för att hjälpa till den första säsongen.

Det finns mer än 1 000 olika rossorter på Rosengården

Rosengården bild 1

av Björn Hallin

Leave a Reply