Den perfekta bilresan

(G l o u c e s t e r – U S A)

Om jag postar ett vykort från Gloucester så får du säkert ta fram atlasen för att veta vart denna historiska fiskestad ligger. Gissar du på England? Nej, det är högertrafik och vi möter mängder av pickuper som tillverkats i Detroit. Det var höststormen 1991 som gjorde Gloucester strax norr om Boston världsbekant. Då gick M/S Andrea Gail med sex mans besättning under i ett oväder som på filmduken fått titeln ”Den perfekta stormen”.

Den perfekta bilresan 1 - Ingressbild

Man behöver inte jobba på SMHI för att förstå att Atlantkusten i New England varje vinter hamras av snö, is och stormvindar. Det räcker att titta ut över parkeringen i hamnen. Om suvar och familjebussar dominerar i söder så är det här hemmaplan för bilar med drivning på alla fyra. Två bilar av tre har ”all-wheel-drive” och många låter vinterdäcken sitta på året runt.

Den perfekta bilresan 2 - Karta Den perfekta bilresan 6 - Volvo Village

Driver med alla
Inte någonstans i staterna har vi mött så många välbekanta Volvo XC70 som här. Det är knappast en tillfällighet att den lokala Volvohandlaren efterlyser fler kombimodeller med fyrhjulsdrift. Kundunderlaget finns och det märks inte minst i återförsäljarens annonser i The Boston Globe. I konservativa norr finns fortfarande en viss tveksamhet inför de nya stadsjeeparna och många föredrar en praktisk herrgårdsvagn med fyrhjulsdrift. Ändå är det dagar varje vinter när inte ens fyrhjulsdriften räcker för att skjutsa barnen till skolan eller komma fram till jobbet. Vi parkerar utanför puben Crows Nest i Gloucester – för dig som sett filmen är namnet välbekant. Det var nämligen här som besättningen tog varsin öl innan man gav sig ut i det som kom att bli århundradets värsta oväder med trettio meter höga vågor. På väggarna sitter inramade bilder på den omkomna besättningen och några äldre sjömän berättar om ”The perfect storm” för hänförda turister.

Den perfekta bilresan 5 - Gloucester hamn Den perfekta bilresan 4 - Perstad på Crows Nest

Pengarna tillbaka
Räkorna här är i klass med våra svenska medan hummern är en världsdelikatess som flygs till bland annat Sverige, Japan och Australien. På muséet köar besökarna vid en modell av Andrea Gail och när man ser fiskebåtarna i hamnen känns filmens verklighet kusligt nära.  Lady Grace ligger nämligen i torrdocka med en maskinskada och det är systerfartyget till Andrea Gail. Det var alltså Lady Grace som användes vid filminspelningen där George Clooney gestaltade rollen som kapten Billy Tyne. När det är lågsäsong i fisket lever man på att köra ut turister för att uppleva 20 meter långa valar på nära håll. ”Pengarna tillbaka om du inte ser en jätteval intill båten inom en timme” lovar reklamen. Men vi lockas mer av att rulla vidare längs den bergiga kusten norrut mot Bangor och Maine. Landskapet här påminner extremt mycket om Sverige och kanske är det hemligheten till varför Village Automotive i New England säljer flest Volvobilar i hela USA.

av Carl-Ingemar Perstad (text) och Johannes Gardelöf (foto) / © CNP AB

 

Leave a Reply