Nikar Fordonservice vill bredda verksamheten

Jonas Thorstenson, Lars-Åke Eriksson och Arne Bodin arbetar tillsammans för att bredda verksamheten på Nikar Fordonsservice.

Första företaget på Hangarvägen var Nikar Fordonsservice. Då var företagsnamnet Nilsson & Broström och verksamheten inriktad på reparationer av tunga fordon. Idag har företaget breddats ordentligt och reparerar allt från små åkgräsklippare till tunga lastbilar och lastmaskiner.

Företag med anor

Företaget bildades 1978 av tre åkeri-ägare inom skogsbranschen. De byggde upp verksamheten sakta men säkert och det var främst skogsåkerier och företag inom anläggningsbranschen som var kunder. Under årens lopp har verksamheten breddats ordentligt. År 1998 fick företaget sitt nuvarande namn Nikar Fordonsservice AB. Nikar är bildat av de två efternamnen Nilsson och Karlsson.  Lokalerna har byggts ut successivt. Den ursprungliga verkstadshallen för tunga fordon har kompletterats med en större rikthall och företaget är numera ett av få företag i området som kan åta sig att rikta tunga fordon. Här åtar man sig bland annat försäkringsskador från lastbilar som kanske kört av vägen och fått en mer eller mindre sned ram.  Eftersom vi har satsat på en riktverkstad har vi ett bra samarbete med andra verkstäder, säger Jonas Thorstenson som sedan i mars i år är chef över verksamheten på företaget. Intill huvudbyggnaden har en hall med en personbilsverkstad byggts upp och här samarbetar företaget med Autoexperten vilket betyder att man förutom all förekommande service även kan släcka bilprovningens tvåor. Företaget har också satsat på ett välsorterat lager med reservdelar till tunga fordon men även däck och fälgar både till tunga fordon som vanliga personbilar. Här finns också Statoils sortiment av oljor. Företaget är också återförsäljare av Hydroscans hydraulprodukter vilket betyder att en stor del av Karlskogaområdets industri finns som kunder.

Stor bredd i verksamheten

Nikar är en auktoriserad serviceverkstad för MAN lastbilar och är även auktoriserad verkstad för Ljungbymaskiner samt Logset skogsmaskiner.
– Vi är ett komplett företag inom vårt område och har en verkligt kompetent personal vilket gör att vi har en bra grund att stå på. Vi har hela bredden i vår verksamhet, säger Jonas.
Företaget har idag tretton anställda och verksamheten spänner över ett stort geografiskt område. Kunder kommer från Laxå, Gullspång, Filipstad och Hällefors liksom från Nora och Lindesbergsområdet, allt inom en radie av 5-6 mil.
– Vi ska arbeta för att fortsätta att bredda verksamheten, säger Jonas Thorstenson. Det gäller att hitta nya kundgrupper och vara med i olika sammanhang. Vi har varit med på flera mässor och visat upp oss, bland annat på ett företagsarrangemang i Örebro. Vi har varit med på motordagarna i Karlskoga och i höst ska vi medverka på en skogsmässa i Tiveden.

Jonas vill också göra reklam för yrket. Idag är det svårt att få tag i kompetent folk och till men del kan det bero på att man tror att det enbart är ett tungt och smutsigt arbete.
– Men dagens mekanikerjobb är mycket datoriserat och för den som är dataintresserad kan det vara spännande. Det är också stora variationer i att skruva och hålla på, menar Jonas.
– Det är spännande med den enorma bredden som vårt företag har, fortsätter Jonas. Vi har korta beslutsvägar och vi arbetar mycket som ett lag och hjälper varandra vilket ger en god stämning i gruppen.

Vill stärka samarbetet

Jonas har också varit en av de drivande i arbetet med att stärka samarbetet mellan företagen på Hangarvägen. Här finns ett 30-tal verksamheter som arbetar både lokalt, inom Sverige men även internationellt.
– Om vi samarbetar finns det synergieffekter och vi kan hitta ganska mycket som vi som företag har gemensamt, säger Jonas

Fram tills idag har företagen i området haft två sammankomster där man diskuterar samarbete och gemensamma satsningar. Ett resultat av samarbetet är en mejllista som binder samman företagen och om ett företag är ute efter en specifik sak eller hjälp med ett uppdrag kan en förfrågan gå ut till de andra företaget på området om de kan hjälpa till.
– Kan vi fortsätta att utveckla samarbetet kommer vi att ha ett mycket spännande och aktivt företagsområde, avslutar Jonas.

av Björn Hallin

 

Leave a Reply