Uppladdning inför årets Konst runt Möckeln

Från vänster: Anette Haglund, Susanne Ericsson, Annica Fredriksson, Linda Andersson, Hanna Gasanova, Annika Eisenhart, Sinikka Holma, Maja Andersson, Ulrika Andersson och Majken Lasson.

År 2005 startades en konstrunda som blivit en fin tradition för alla konstintresserade i bygden. Då hölls för första gången ”Konst runt Möckeln” där konstnärer och konsthantverkare inom Karlskoga och Degerfors öppnade sina verkstäder och ateljéer för allmänheten.

Två år senare bildades en förening vars syfte var att:  ”Arrangera en årlig konstrunda med konst och konsthantverk av deltagare bosatta och verksamma inom Karlskoga och Degerfors kommuner”
Medlemskap kan sökas av personer bosatta och verksamma inom de två kommunerna. Styrelsen beslutar om medlemskap.
Deltagarantalet har varierat genom åren. Många av utställarna har varit  med från starten och en del är nya för i år. Besöksantalet har ökat år från år.  Intressant är att antalet besökare under den här helgen genererar fler besökare än i Konsthallen under ett helt år.

Den vackra Admiralsfjärilen med hemvist i Medelhavsområdet visar sitt intresse för den färgstarka broschyren.

Fjäril

I Karlskoga Konsthall arrangeras en samlingsutställning.  Där får alla deltagarna  visa något av sina alster. Ett bra tillfälle för besökarna att finna ut vad man är intresserad av att titta närmare på. Samtidigt kan man hämta den rödgula broschyren med karta och deltagarförteckning. Nytt för i år är dessutom att man kan ladda ner all information från nätet inklusive kartan med navigering till de olika utställarna.

Sista helgen i augusti anordnade föreningen en Happening i Tingshusparken. Allt för att marknadsföra sitt evenemang. Där visade en del av årets 39 deltagare upp sig bland de vackra planteringarna och berättade om Konstrundan.  En del hade med sig färdiga alster medan andra arbetade på nya konstverk på plats. Ett stort antal besökare visade sitt intresse. En riktigt långväga gäst var också på plats. Det var en vacker Admiralsfjäril som var nyfiken på den rödgula broschyren.

Föreningens nya ordförande Ulrika Andersson berättar om årets upplaga av Konst runt Möckeln.

P1010583
Ulrika Andersson är ny ordförande i föreningen. Hon var laddad och entusiastisk inför det kommande evenemanget.
– Jag är så glad att kunna vara ute och träffa massa trevliga människor och berätta om vår fina konstrunda, säger hon.

Hanna Gasanova som är ny för i år  kommer från Baku i Azerbadjan. Har tidigare arbetat som arkitekt och älskar att måla. Hon använder starka färger för att förmedla sina känslor och upplevelser i sitt skapande. Naturen inspirerar hennes målande. Till vardags är Hon egen företagare och håller kurser i akrylmålning för både barn och vuxna.  -”Jag är så glad att få vara med i ”Konst runt Möckeln” att jag målat hela sommaren för att ha många nya tavlor att visa”, säger Hanna.

Samlingsutställningen i Konsthallen har vernissage lördagen den 19 september.  Konst runt Möckeln håller öppet  fredagen 25 september till och med 27 september.

IMG_2753 P1010588

 

 

Hanna Gasanova glädjer sig åt att för första gången få vara delaktig i Konst runt Möckeln. Bild 2. Annika Eisenhart från Krukmakargården och Sinikka Holma Otter med ateljé vid Bofors gamla station visar upp sina konstverk.

Tre värmländska gästmedlemmar kommer i årets upplaga av Konst Runt Möckeln att ställa ut på Krukmakargården i Karlskoga. 

Konstnärinnan Barbro Olsson som bott större delen av sitt liv i Karlskoga men bor numera i Lysvik, beskriver sin konst så här: – Min konst är naturalistisk. Det är måleri, numera mest i akryl. Det är viktigt för mig att arbeta med ljuset och färgerna. Jag hämtar gärna mina motiv från naturen.

väg-om-hösten-932x720

Knivmakare Roberto Lanfer, från Vålberg utanför Karlstad, presenterar sina välgjorda knivar i skinnfodral och smycken. Råmaterialet är olika träslag: infärgad lönn, masurbjörk, ebenholts med inslag av horn och olika metaller.
– Det är just charmen med att få arbeta med så många olika material som gör knivskapandet så spännande och inspirerande, berättar Roberto.

träsmycken_av_ek_lacewood_cocobolo_ochlönn_3.5cm-941x720

Irene Jansson från Värmskog är en textilare som gärna arbetar med återbruk och många olika tekniker. Kuddar sydda av spets och gamla broderier och tovade väskor med inslag av broderier kommer b.la att visas under konstrundan.
– Återbruk ligger i tiden och det känns väldigt bra att arbeta med att ta till vara det som redan finns omkring oss i vår vardag, berättar Irene.

kuddar_i_lin_40x40cm-699x720

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Marita Olén Widenberg

Leave a Reply