STOPPA TJUVEN!

– Checklista inför semestern

Nu står semestern för dörren. Allt är packat. Äntligen är det dags att åka. Du låser dörren och … nästan genast början oron gnaga… tänk om det blir inbrott medan du är borta!  
I början av året sände TV3 programmet ”Stoppa Tjuven”. Där tre tidigare grovt kriminella tillsammans med experter från SSF Stöldskyddsförening visade hur lätt tjuvar kan komma åt oss. Vardagsbrott, så som inbrott, stöld av bilar, cyklar, båtar, fickstölder, skimning och ID-kapningar händer varje dag och vem som helst av oss kan drabbas.  Och just semestertider är en guldgruva för tjuvar – men om vi hjälps åt kan vi stoppa dem!
Skaffa entrélampa med rörelsevakt. Det gör det obekvämt och jobbigt för tjuven – har vi tur  går han någon annanstans. Låt lampor och kanske även radio slå på med timer när du är borta.
Se över låsen på dörrar och fönster och säkra ALLA ingångar i hemmet. Enligt en av de tidigare kriminella i programmet, är det en vanlig syn med säkerhetsdörrar, men många glömmer bort fönsterlås eller brytskydd till altandörren.
Skaffa larm. Gärna två larm: ett ordentligt tyst larm och ett enklare larm som inbrottstjuven tror han kopplar bort – samtidigt går det tysta larmet. En inbrottstjuv letar inte efter ett andra larm – det slösar han inte tid på.
Flytta nycklar! Nyckelskåp direkt innanför dörren? Hur korkat är inte det!)
Skaffa bankfack! Rensa bort pass, kontokort och pengar från den större lådan i köket. Ja, det är mer än vanligt – och det vet tjuven! Det är ingen idé att försöka gömma sina värdesaker på kluriga ställen. Vi är sällan så smarta och originella som vi tror när vi stuvar in mormor Bertas guldhalsband i frysen eller lägger nya datorn i tvättmaskinen. Dyrbara saker som man absolut inte vill bli av med skaffar man bankfack till.
Rensa i och innanför fönstren! Se till att inget värdefullt syns om man kikar in. Finns det inget intressant framme går tjuven förmodligen någon annanstans. Undvik också slokande och vissna blommor i fönstren – det fungerar som en signal till tjuven att ingen är hemma. Be någon att vattna.
Och sist – det viktigast! Be dina grannar om hjälp! Grannsamverkan är avgörande. Se till att du och dina  grannar pratar med alla ni inte känner igen i kvarteret. Före detta kriminella i programmet angav att de helst undvek att slå till där man känt sig iakttagen. Och vet du, tjuven ser sällan ut som du tänkt dig! Kanske är han utklädd till målare eller i arbetskläder? Det provades i programmet (”Stoppa tjuven”). Och så länge ”tjuven” var hel och ren ställde grannarna inga frågor överhuvudtaget! Be en granne parkera sin bil på er uppfart, be dem flytta runt leksaker och trädgårdsmöbler på tomten eller torka sin tvätt på er torkvinda och kanske slänga en och annan soppåse i din tunna? Be också grannen tömma brevlådan och klippa gräset.

Leave a Reply