Så här grillar du smart och hygieniskt

UNDVIK LÅGOR. Låt grillbädden bli grå innan du börjar grilla så undviker du lågor som innehåller skadliga ämnen. Dessutom blir grillresultatet betydligt godare utan eld. Foto Erik Forsberg

Det händer att hemgrillad mat orsakar matförgiftning. Men om du bara följer några enkla råd är risken för att du ska bli sjuk av maten mycket liten.

Patrick Strandberg– Grilla smart så kan du minska både förekomsten av giftiga ämnen och risken att bli sjuk av bakterier eller virus, säger professor Lilianne Abramsson Zetterberg vid Livsmedelsverket.
Typ av grill spelar mindre roll. Det viktiga är om lågor slår upp eller inte.
– Ett bra tips är att se till att grilla köttet över glöd och inte över öppen låga. Då minskar halten av skadlig ämnen som bildas vid grillning.
Låt bränslet brinna en tid så att lågorna försvunnit och kolen är grå innan du börjar grilla. De skadliga ämnena finns nämligen framför allt i lågorna. Undvik att det droppar ner fett, marinad eller bitar av det du grillar. Grilla maten gyllenbrun snarare än mörkbrun.
Se till att kyckling, köttfärs (som hamburgare) och rå korv (till exempel salsiccia) blir helt genomstekt.
– Genomstek köttfärs, hamburgare och kyckling så slipper du riskera att bli sjuk av bakterier eller virus, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
För kött i skivor eller bit räcker det att ytan blir ordentligt tillagad, eftersom bakterier sitter på ytan av köttet.
På grund av risken för parasiten toxoplasma bör gravida och personer med nedsatt immunförsvar äta gris, lamm och vilt genomstekt.

TINA ALLTID. Köttet ska vara helt tinat innan du grillar. Annars finns risk för att det är färdigt utanpå men halvrått inuti. Och då kan bakterier finnas kvar. Foto: Erik Forsberg

Erik Forsberg

Tänk på

> När du handlar:
Se till att köttet, kycklingen eller fisken kommer hem till kylskåpet så snabbt som möjligt. Om det är varmt eller om du inte ska direkt hem: ta med en kylbag med kylklampar i.

> När du tinar
Tina köttet helt innan du grillar. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdig på utsidan men vara halvrå inuti. Då finns det risk att bakterier överlever och gör oss sjuka,
Tina gärna i kylskåp. En kyckling eller en lite större köttbit tar ett dygn att tina. Behöver du skynda på tiningen kan du sänka förpackningen i kallt vatten eller tina i mikrovågsugnen. Det senare bör göras omedelbart innan man startar grillningen.

> När du marinerar
I använd marinad kan det finnas bakterier från köttet. Pensla därför inte det färdiggrillade köttet med den använda marinaden och använd den inte heller att göra sås på. Om du vill använda marinaden i såsen kan du istället ta undan lite av den innan du lägger i köttet.

Erik Forsberg 3

> När du grillar
Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade som du använt till det råa. Tänk också på att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas.

> När du ätit
Rester ska in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas.

 GRILLA RÄTT. Med rätt grillningsmetod och rätt hantering undviker du att bjuda på skadliga ämnen eller magsjuka. Foto: Patrick Sandberg


 

Leave a Reply