Runt Värmlands största ö på tre dagar

Värmlands största ö ligger i Storfors – mitt i ett sex mil långt sjösystem sammanbundet av kanaler, sund och små älvar. Med kajak tar det tre dagar att paddla ön runt.

Statistiska Centralbyrån gav i sin senaste statistik östra Värmland en helt ny ö – som helt enkelt kallas ”Ö vid Storfors”. Med sina 5411 hektar är den nummer 23 i Sverige och nummer ett i länet.

Tillsammans med Lars Larsson, Elisabeth Vingård och Ulf Vingård ger jag mig ut på en tre-dagars-tur. Från iläggsplatsen vid Badsta Camping känns det som att vi flyger fram i våra kajaker. Vi passerar snabbt idylliska bostadsområdet Strand och snart blir dagens första dopp vid Hättälvens mynning, en timmes paddling bort. Och det blir inte vilket bad som helst. I naturens egen bubbelpool skrattar vi oss varma i de kittlande och rätt kalla bubbelströmmarna.

En halvtimmes paddling tar oss sedan över till Riddarön, där riddaren Peder enligt sägnen förvisades efter ett dråp på 1300-talet. Här är stämningen idag allt annat än kuslig. Vi övernattar i tält intill nybyggd gästbrygga och grillplats.

Nästa dag paddlar vi över spegelblanka vatten till Prästbäcken. Den lilla vägrestaurangen är vida känd för sina raggmunkar med fläsk, men idag nöjer vi oss med en glass på bryggan.

Dagens mål är Bjurbäckens slussar och vi passerar trolska Prästbäcken med surrande sländor och kala klippväggar. På sjön Daglösen surfar vi på svallvågorna efter motorbåtarna, sedan tar Aspälven oss fram till Asphyttan där de röda trähusen ger en riktigt ”bullerby-känsla”.

I den fem meter höga slusskammaren är det med pirr i magen vi håller hårt i repen. Men vi hade inte behövt oroa oss. Slussvakten Marco De Abreu får oss att slappna av genom att sjunga italienska arior – högt och ljudligt. Själva slussandet blir faktiskt busenkelt.

Med en tacksam tanke till alla dem som grävde Bjurbäckskanalen för hand på 1850-talet glider vi in på sista sträckan mot vårt etappmål. En gigantisk räkmacka utanför den röda slussvaktarstugan, som idag är café och museum, får avsluta dagen.

Vid Bjurbäckens gästhamn finns gott om plats för tält och flera grillplatser. Kan det bli bättre än att filosofera framför en brasa under stjärnklar himmel, medan trötta paddlarmuskler återhämtar sig? Den som har energi kvar kan istället vandra tre kilometer norrut till fantasieggande Rövarkulorna som ligger i en riktig trollskog.

Dag tre rullar vi kajakerna förbi de tre slusskamrarna på lånad vagn. Efter en halvtimme befinner vi oss i djungeln. Eller i alla fall känns det så. Under hängande träd följer vi den slingrande Lungälven ackompanjerade av ett ljudligt surrande, tills bäverfällda stockar sätter stopp. Vi förstår att en amerikansk insektsexpert blev lyrisk över artrikedomen just här.

På väg mot Lungsundet passerar vi flera rastplatser med vindskydd och grillplatser, men idag blir det ”köpelunch” på fina hotellets veranda med utsikt över badplatsen och sjön.

Efter en avstickare till bastuflotten i Öjevettern, som man får låna helt gratis, väntar älven in mot Storfors småbåtshamn. Det är turens tråkigaste sträcka, men i centrum hägrar dessbättre två roliga utflyktsmål.

I Kulturhusets konsthall bjuder Linda Johrin på en ljus och spännande utställning, och bara några hundra meter bort hinner vi slinka in till Brandhistoriska museet. Stojande barn ”provkör” brandbilarna från början av 1900-talet medan vi vuxna lyfter på stängerna som Gustav Fröding sägs ha använt i brandkårens vaktavdelning.

Vår tur ön runt glömmer vi inte i första taget. Hade vi haft båt kunde vi ha gjort samma tur på en eller två dagar, men att skynda långsamt är verkligen njutbart.

av Eva Wiklund

 

kanot3_mnytt_juni-15Fantasieggande Rövarkulorna ligger längs vandringsleden mellan Bjurbäckens slussar och Nykroppa Silvergruva.

 

kanot4_mnytt_juni-15Bastuflotten byggdes av 14 tonårsgrabbar i kyrkans regi.

 

kanot5_mnytt_juni-15Hättälvens naturliga bubbelpool är ett omtyckt utflyktsmål.

 

kanot6_mnytt_juni-15Bjurbäckens slussar är en grönskande oas där lugnet härskar. En varm sommar slussar Marco de Abreu båtar och kanoter på löpande band.

 

Leave a Reply