Bidén kommer tillbaka som duschtoa

Nu är den tillbaka – bidén som blev populär i Sverige på 1970-talet. Nu kommer den i en lite annorlunda tappning. Bidén blev vanlig i Frankrike redan på 1700-talet. Tanken var att den skulle förbygga underlivssjukdomar och andra besvär. Bidén används efter toalettbesöket och förutom den rengörande effekten sparar den också toapapper. Numera är bidén sällsynt i de svenska badrummen. Orsaken anses vara att den ansågs lite ohygienisk eftersom smutsvattnet samlades i vattenlåset vilket var grogrund för allehanda bakterier.

I Japan har man löst den intima hygienen på ett annat sätt. Här finns toaletter som både sprutar vatten i de nedre regionerna kompletterat med varmluft vilket gör att toabesökaren kan lämna både ren och torr.

Den japanska idén har anammats av bland annat Villeroy & Boch som på badrumsmässan i Frankfurt för ett par veckor sedan visade upp en duschtoalett som på japanskt sätt rengör underlivet med vatten. Kort sagt är toastolen kompletterad med ett duschmunstycke i bakkant. Munstycken har en så kallad ”ballong-jet som ger en skonsam vattenstråle. Vattnet värms med en liten varmvattenberedare för att besökaren ska undgå kallchocker. Den har både en baktvätt och en fronttvätt för kvinnliga besökare samt massagetvätt. Varmluftstorken kan ställas i fem lägen och tilläggas kan att toalettstolen har uppvärmd sits och nattorienteringsljus. Duschmunstycket rengörs automatiskt.

bide2_extra_7_juni-17En duschtoa är det senaste i badrummet. En vattenstråle gör rent effektivt och smärtfritt och sedan torkas underlivet med varmluft.

 

 

 

Leave a Reply