Lättskött, snyggt och trendigt utomhus

Ann-Mari Nyhlen och Magnus Westberg på Svenska Hem i Karlskoga kopplar av i en numera klassisk sittmöbel i konstrotting.

Underhållsfria och lättskötta utemöbler, det är vad kunderna efterfrågar när de ska köpa nytt till uteplatsen. Konstrottingen har kommit starkt de senaste åren tillsammans med stål- eller aluminiumstolar med textilklädsel.

Men det är inte bara sittmöblerna i konst-rotting som efterfrågas. På Svenska Hem i Karlskoga märker man allt mer att kunderna satsar på bord och andra möbler i nonwood, ett plastmaterial som har trästruktur och som är mycket tåligt. Ett bord i nonwood behöver bara torkas av med en våt trasa med ett milt rengöringsmedel då och då. Enda nackdelen med materialet är att det inte går att sätta en het gryta direkt på bordet, om någon skulle få för sig det.

– Även möbler i teak är populära, berättar Ann-Mari Nyhlén på Svenska Hem. De kan man bara låta åldras med tiden och möblerna får då en lätt grå yta. Eller så oljar man in teaken regelbundet men i bägge fallen är de mycket hållbara.

När konstrottingen slog igenom på bred front för några år sedan var möblerna oftast svarta. Idag finns det en rad färger, de kan vara vita eller spräckliga i olika färgställningar och det finns också fler exempel på flätningar av konstrottingen.Många kunder satsar på matgrupper för uteplatsen med bekväma stolar och ett ordentligt bord som då gärna får ha en bordsskiva i nonwood.

Slitstarkt tyg
Lättskötta så kallade positionsstolar med tyg av textilene har också kommit starkt. En positionsstol kan ställas in i olika lägen så att man både kan sitta rakt upp eller ligga och ta igen sig. Materialet textilene är ett syntetiskt tyg som tillverkas av PVC-behandlad polyester Det tål vatten och blir inte så lätt angripet av mögel eller smuts. Tyget är också slitstarkt och är UV-behandlat för att motverka solens blekning. Blir stolen smutsig är det bara att skölja av den på precis samma sätt som möblerna i konstrotting.

– Det har också blivit populärt att köpa större sittgrupper i konstrotting, så kallade loungesoffor, säger Ann-Mari. Men de kräver en hel del utrymme och det gäller att man har utrymmen så man kan plocka in dynorna under vintern.

En klassiker är möblerna från Grythyttan Stålmöbler. Den klassiska stolen A2 har förmodligen de flesta suttit och gungat i. Stolen ser ut på samma sätt som den gjort sedan den började tillverkas. Grythyttan har också kommit med mer trendiga modeller och har numera en stol som heter Hightech i sortimentet.

av Björn Hallin
Foto: Marita Olén Widenberg

P1010442

Här ses en loungesoffa som kräver sin plats. 

P1010441

En vit matgrupp i trä 

P1010446

Här kaféstolar med tillhörande bord.

 

Leave a Reply