Använd stekpannan rätt så håller den längre

TEFLONPANNA. Non-stick-beläggning i stekpannan är perfekt för fettfri stekning. Om du använder den rätt vill säga.

Stålredskap och höga temperaturer minskar livslängden på teflonpannor. Men med bra underhåll kan din stekpanna av teflon hålla 6-7 år. Här några tips som får pannan att vara fin och funktionsduglig länge.

 – Med bra underhåll bör en non stick-panna, även kallad teflonpanna, av god kvalitet hålla i minst sex-sju år. Men hållbarheten förkortas om man använder stålredskap och för hög temperatur när man steker, säger Stefan Ekvall på Elgiganten.

Det har tidigare varit en diskussion om huruvida non stick-produkter kan vara hälsovådliga. Inom EU har det lett till skärpta regler för vilka ämnen som får användas och non stick-produkterna idag är helt giftfria. Det giftiga ämnet PFOA som tidigare användes i produktionen är inte längre tillåtna i teflonpannor och kastruller.

Non stick-beläggningen är ypperlig för fettfri stekning och är mycket enkel att rengöra. Och väljer du en panna eller gryta med tjock botten, uppnår du en jämnare temperatur. Teflon tål upp till 260 grader. Vid högre temperaturer försvinner non stick-effekten och maten fastnar i pannan.
– Därför är det viktigt att man inte steker för hårt. Dessutom ska man enbart använda redskap av trä eller plast för att undgå repor i beläggningen.

OLJA. Solros- eller rapsolja är det bästa för stekning. Smör tillsätter du mot slutet för smakens skull.

Vad man steker med är också viktigt.
– Smör är inte alltid det bästa då det har låg temperaturtolerans. Vid temperaturer över 150 grader blir smöret brunt, vilket betyder att det börjar omvandlas till tjära. Tjäran lägger sig som en hinna över pannan och non stick-effekten försvinner. Detsamma sker med olivolja vid för hög temperatur.

Stefan anser att en neutral olja, som till exempel solrosolja eller rapsolja, det bästa för stekning. Speciellt om man ska steka något som kräver hög temperatur.
– Då kan smöret tillsättas mot slutet för den goda smakens skull. Steker man pannkakor som inte kräver så hög temperatur så går det bra att använda smör, säger han.

Det finns också specialsmör (skirat smör), utan mjölkproteiner och salt, som tål högre värme.

Generellt för non stick-pannor är att de bör diskas för hand med varmt vatten och fettlösande diskmedel.
– Pannorna tar skada av att diskas i maskin med starka medel. Skulle något bränna fast under pannan så kan det lätt avlägsnas med en disksvamp. Viktigast är att du kyler ned stekpannan innan du börjar rengöra den, säger Jens Toft på Tefal. För att förlänga hållbarheten kan man smörja pannan med olja ibland, speciellt om den har blivit diskad i maskin.

ÅTERVINN. När beläggningen börjar släppa är det dags att lämna pannan till en återlämningsstation.

Flaga

Det är inte farligt att få i sig non stick-beläggning, men det är inte så aptitligt att få små svarta flagor i maten. Rekommendationen är att man kastar en panna som börjat ”flagna”.
– Ska du göra dig av med din gamla stekpanna, ska du inte skicka den i soporna. En non stick-panna är återvinningsbar och bör lämnas vid en återlämningsstation, avslutar Jens.

 

 

 

Leave a Reply