Kol- eller gasol det är frågan

En gasolgrill från Napoleon behöver du bara köpa en gång. Den håller, tipsar Hasse på Biobränslebutiken i Degerfors.

Träkol eller gasol? Det är frågan som kan framkalla svår beslutsångest. I värsta fall ger den upphov till lång ovänskap och vilda bataljer i de bästa familjer. 

Den första frågan man bör ställa sig är om man likt Fredde i tv-serien Solsidan vill imponera på grannarna utan att ha några elementära kunskaper i grillningens ädla konst. Då kan en gasolgrill för 70 000 kronor och uppåt vara svaret.
Den som tycker att själva grillandet är lika viktigt som att maten smakar bra väljer troligen en traditionell kolgrill. Gasolgrillen har fördelen att den är snabb, enkel och bekväm. Grannarna svär inte över stinkande tändvätska och bolmande rökmoln. Gasolgrillen liksom elgrillen är oslagbar när det gäller att få grillen snabbt varm och maten klar i tid. Med en elgrill behöver man inte ens gå utanför dörren.
Men hur kul är det. Traditionen bjuder att grillandet sköts av män över en kolgrill och läskande dryck på behagligt avstånd. Den riktiga entusiasten väljer en riktig vedgrill.
Grillfesten består inte enbart av själva ätandet. Det är en form av gemenskap och får därför gärna ta lite tid och vara aningen bökigt. Fråga lite olika personer om råd och dåd för grillen och svaren blir lika många som de som tillfrågas. Men här kommer i alla fall några goda råd.
Själva grillen bör vara stadig och bestå av tjock plåt. Den ska alltså vara rejäl vilket betyder en prisklass runt 4 000 kronor för en kolgrill och 6 000 kronor för en gasolgrill. Visst går det att grilla på en billig grill inköpt på macken, men i längden är det klokt att satsa lite extra på en ordentlig grill.
För alla grillar gäller att den ska hållas ren. En smutsig grill som dessutom får stå utomhus året runt håller av naturliga skäl inte så länge.

Kolen ska vara vit

För det bästa resultatet bör maten kryddas innan grillningen. I en kolgrill ska kolen alltid bli vit innan maten läggs på. I tv-programmet Ullared finns det en medverkande som grillar korv och som använder en halv flaska tändvätska när han tänder grillen. Det ska vara riktigt mycket tändvätska, mumlar han.
Där har han helt fel. Det ska inte vara någon tändvätska alls. Tändvätskan är både miljöfarlig och påverkar smaken. Det finns andra sätt att tända grillen. En eltändare är ett smart exempel.

Klotgrill med lock

Vad ska man då lägga på grillen? Det finns faktiskt annat än Flintastek och Denniskorv. Här har de flesta egna specia-liteter som kan gå i arv från generation till generation.
En öppen kolgrill är lätt att använda men det är viktigt att grillgallret kan justeras i höjdled. Annars blir det svårt att reglera värmen och resultatet blir inte så bra. Det är också svårare att grilla större köttbitar på en öppen grill. Här kommer klotgrillen med lock in i bilden. När locket är på, fördelas värmen jämnt inne i grillen.
Det sägs att man inte ska vända köttet för många gånger på grillen. Andra säger att det fungerar tvärt om. Vänd köttet många gånger, det är lättare att få kontroll på grillytan då. Använd en digital termometer för att kontrollera innertemperaturen.

Innertemperatur för blodigt, medium och välstekt:

Nöt, lamm: Blodigt (rare) 55 C

Nöt, kalv, lamm: Medium (medium rare) 58-60 C

Nöt, kalv, lamm: Medium-välstekt (medium) 60-65 C

Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm: Välstekt (well-done) 70 C

Grillad fisk ska vara ogenomskinlig i köttet och 56 grader i mitten.
Till sist. Se till att grillgallret är rengjort och tillräckligt varmt innan grillningen börjar. Lycka till!

 

Leave a Reply