Personliga trägolv i årets golvtrender

PERSONLIGT. Också i årets golvtrender söker vi ett unikt uttryck. Därför är det högaktuellt med originella golv där naturen och tidens tand fått sätta sin prägel på utseendet. Foto Tarkett.

I år ser vi breda golvplank där en och annan skavank och ojämnhet sätter en personlig och välkomnade touch. De ljusare golven tar plats – och självklart går det att göra klimatsmarta val.

Ett trägolv varar en livstid. En ek som är färdig för att bli till ett trägolv är ungefär 130 år gammal. Varje trägolv i sig är ett stycke historia, och bara tanken på att det träd som började växa när mormors mor var en liten flicka idag är golvet i ett modernt hem, ger en hisnande känsla.
Att välja ett nytt golv är en investering på många vis. Anders Gathu, produktchef för trägolv på Tarkett i Norden, presenterar årets trender och ger sina personliga råd.

DJÄRVT. Att följa husets arkitektur är naturligtvis alltid en säker väg att gå, precis som medvetna val ofta ger spännande, personliga rum. Foto Tarkett.

Elegance

Vad skulle du säga är senast ut när det kommer till trägolv?
– Vi vill överlag ha mer unika golv som skapar en personlighet till våra hem. Breda plank på upp till 30 cm ser vi mycket av i år. På ett sådant golv syns olikheter som ett resultat av naturens gång och varje golv får sitt originella utseende. De mörkare trägolven, menar Anders får annars stå lite åt sidan till förmån för de ljusare där blonda, borstade ekgolv är naturliga material som ligger helt rätt i tiden.
– När vi kommer till ytan tänker vi slitstarkt och praktiskt. Det ska vara enkelt att städa och hålla rent, samtidigt som vi önskar den mjuka känslan som ett oljat golv ger. För 30 år sedan lackade vi våra trägolv, för 15 år sedan skulle vi olja golven. Därefter kom mattlacken.
– Nu är generation fyra här: en hårdvaxolja som ger en sidenmatt yta. Hårdvaxoljan är en produkt från växtriket med oljans skyddande egenskaper. Den tränger ner i träet och ger även den speciella lystern, i kombination med vaxet som lägger sig som ett extra nötningsskydd på ovansidan. Det fina med denna yta är att man kan underhållsförbättra på utsatta partier, istället för att ta hela golvet.

YTSKIKT. Hårdvaxolja tränger ner i träet. Vaxet funkar som ett extra nötningsskydd.

Elegance detalj.

Ska man ta hänsyn till husets arkitektur, övriga material och kanske befintliga golv när man väljer ett nytt trägolv?
– Jag skulle säga att man antingen kan komplettera eller kontrastera och vad man väljer är helt en fråga om hur djärv man vågar vara. Att följa husets arkitektur är naturligtvis alltid en säker väg att gå, precis som medvetna val ofta ger spännande, personliga rum. Utmana gärna och mixa, men gör det medvetet.

Hur tänker man val av trägolv utifrån rummets storlek?
– Generellt ger det mer harmoni att ha smala plank och mindre mönster till det mindre rummet. I stora rum är valmöjligheterna fler. Titta på ljusinsläppet och rummets form. Det blir lugnare för ögat om stavarna och planken går i ljusets riktning. Har man ljusinsläpp från fler håll, följ den längsta väggen. Det är alltså längden som många gånger styr.

Hur tänker man hållbart och klimatsmarta val när det gäller trägolv?
– Under en livstid byter du ut trägolvet en eller max två gånger och oftast inte för att du behöver det eftersom ett bra golv varar en livstid. Att köpa ett trägolv är ett klimatsmart val i sig. Som konsument bör du fråga om råvaran är miljö-certifierad. Miljöfrågor vid golvtillverkning är tyvärr ingen självklarhet och är du en miljömedveten konsument, ställ krav!

heritage ek

SLITSTARKT. I vardagslivet trendar lättskötta golv som känns mjuka att gå på men tål spring och lek. Foto Tarkett.

 

 

Leave a Reply