Idea får allt fler kunder som vill sitta mjukt och skönt

Idea Skumplastförädling har en stor tygavdelning och finns inte tyget i lager är det lätt att beställa hem. Här visar Annica och Kennt Östlind upp ett designtyg från Evert Taube Edition som har namnet Rönnerdahl. I samma serie finns också tyget Himlajorden. Båda har hämtat inspiration från Evert Taubes kända visskatt.

Omklädda säten till en Ford Thunderbird från 1963 eller en fiffig vilstol som kan göras om till en bänk eller ett bord. Skumplastförädling i Karlstad klarar av det mesta och har fått ett stabilt kundunderlag från hela Sverige. Många beställer nya båtdynor eller köper en bäddmadrass med specialmått.

I2

Kennt Östlind tittar in i den upprustade Ford Thunderbirden som han sytt nya sittdynor till både i fram- som baksätet.

Idea AB grundades på 1970-talet. Verksamheten köptes 2009 av de nuvarande ägarna Kennt och Annica Östlind och företagsnamnet ändrades då till Idea Skumplastförädling AB.
Kennt, som är utbildad tapetserare, driver också Karlstad Stolservice i samma byggnad.
För att få råd och tips om hur skumplasten kan användas i olika sammanhang bjöd Kennt och Annica in till en inspirationskväll för några veckor sedan. Då fick alla intresserade tillfälle att bland annat bekanta sig med den numera uppfräschade Ford Thunderbirden. Bilen var tidigare mer eller mindre en skrothög och upptäcktes av Leif Östlind på en gård i Dalsland 1979. Bilen hämtades hem till Värmland och efter hand har den genomgått en radikal förvandling, från en fallfärdig skrotbil till en toppenfräsch glidarbil. En av alla saker som är som nytt i bilen är sätena som Kennt gett ny skumstoppning och ny klädsel i konstläder.

Som tapetserare är Kennt van vid att klä om både möbler och bilsäten och under årens lopp är det en hel del bilar som fått nya sittvänligare säten.
En annan stor del som företaget arbetar med är sitt- eller liggdynor till båt, husvagn, husbil mm. När dynorna behöver bytas ut går det att få nya dynor tillskurna efter de gamla dynornas mått, saknas dynorna görs mallar till skum och tyg.
Behöver man nya madrasser/bäddmadrasser, även med udda mått, går det att få dem tillverkade. Madrasserna kan fås i olika hårdhetsgrad och utföranden, från enklare madrasser som kan användas i gästsängen till individuellt anpassade madrasser.
Skumplast finns i olika kvaliteter och former, från polyeterskumplast till skumplast som formar sig efter kroppens värme. Skumplasten finns också i olika volymvikter.
För att de nya dynorna ska bli snygga krävs också ett snyggt tyg och företaget har en stor tygavdelning med olika möbeltyger, konstläder, gardintyger och övriga inredningstyger.
Skumplastförädling är ett av de få företagen i branschen i Sverige och förutom butiken i Skåre utanför Karlstad ökar internetförsäljningen allt mer. Ökar gör också närvaron på Facebook och Instagram. Numera säljer företaget över hela Sverige. Skumplastförädling är också grossister till andra företag i Sverige och bland kunderlaget finns både små som stora kunder.

av Björn Hallin

I4 I3

 

 

 

 

Elin Östlind har klätt om tre äldre stolar och visar hur de kan piffas upp med olika attribut.

Kennt har format en kombimöbel i två stycken och beroende på hur delarna sätts ihop blir det en vilstol, en bänk eller ett bord.

 

Leave a Reply