Personligt ungdomsboende

“Retromöbler är väldigt inne idag, så det är svårt att hitta snygga möbler till ett studentvänligt pris”

“Hemmet ska vara en plats där man kan slappna av”

Alex, 24 år, studerar filmvetenskap på universitetet och bor i en tvåa i Bagarmossen i Stockholm. Alex är intresserad av inredning och inspireras av feng shui och hon anser att allt för många ungdomar idag väljer en alldeles för enkel och opersonlig inredningsstil.

– Hemmet ska vara en plats där man kan slappna av, så för mig är mysfaktorn viktig. Jag älskar att resa och brukar köpa med mig prydnadssaker och tavlor hem, vilket gör att många föremål har stort sentimentalt värde för mig. Jag är hemma mycket, eftersom jag pluggar, därför blir det extra viktigt att jag trivs bra här, säger Alex.

Det nyinredda vardagsrummet,
med retroinspirerad soffa och släktklenoder.retro

DET ÄR SVÅRT FÖR UNGDOMAR att hitta boende. Alex hade turen att som 18-åring få ett förstahandskontrakt på en etta med kokskåp. Fem år senare var kötiden hos bostadsförmedlingen tillräckligt lång för ett lägenhetsbyte. Huset är från 1950-talet, vilket var en av de saker Alex önskade sig för sin nya lägenhet. Filmen ’En enda man’ av Tom Ford, inspirerade till en total remake av hemmet.
– Filmen utspelar sig under början av 60-talet och är väldigt stilistisk, vilket tilltalade mig enormt. Som tur var hade min mamma en stor samling av möbler, textiler och porslin från 50- och 60-talet och hon var snäll nog att skänka mig massor av dessa fantastiska saker. Annars hade jag aldrig haft råd att byta ut hela min inredning, säger Alex.

Den rödmålade matplatsen är
inredd med ett litet 
perstorpsbord.retro2

LÄGENHETEN ÄR LÅNGT IFRÅN EN IKEA-IDYLL. Väggarna är målade i färglada nyanser, köket är grönt och matplatsen är röd, det enda som är vitt är det kaklade badrummet. De flesta möblerna är i teakträ. En hel del möbler är ärvda, några är fynd från soprummet och andra är köpta på loppis eller blocket. Den enda nya möbeln i hela lägenheten är den retroinspirerade soffan. Alex är väldigt nöjd med den nyinköpta soffan. Det tog flera månader att spara ihop tillräckligt med pengar till den.
– Retromöbler är väldigt inne idag, så det är svårt att hitta snygga möbler till ett studentvänligt pris i exampelvis second-handbutiker. Därför har jag letat mycket på blocket, men vanligtvis kan jag bara köpa saker små nog för mig att bära hem, eftersom jag inte har bil. Det blir mycket lampor och tavlor, säger Alex. Utöver det dominerande 60-talstemat är den asiatiska inspirationen påtaglig. Över skrivbordet hänger en kalligrafitavla, tecknad av en kinesisk munk. Det står ”visdom” på kinesiska och tavlan är tänkt att fungera som motivation under tentaskrivningarna. Andra tavlor i hemmet är målade av vänner och två tavlor i vardagsrummet har Alex’ morfar gjort. För övrigt sitter det en del foton och affischer med filmmotiv i lägenheten.

Det luftiga köket har Alex målat grönt,
för att komplementera 
den angränsande matplatsen.retro3

FASCINATIONEN MED FENG SHUI har lett till låga möbler och en avskalad inredningsstil. I hallen finns varken hatt- eller skohylla, för att inte belamra rummet. Både bokhyllan och klädkammaren är sorterade efter färg, så att intrycket blir lugnt. Soffa, skrivbord, säng och matplats är alla placerade så man ska ha uppsikt över dörren, allt i enlighet med feng shui.
– I samband med flytten passade jag på att rensa ut så mycket onödiga saker som jag kunde. Mitt mål var att bara ha kvar saker och möbler jag verkligen älskar och som ger mig positiva associationer. Jag är fortfarande inte helt nöjd, men jag börjar närma mig ett hem som endast är fyllt av saker som gör mig glad, säger Alex.

Teak är det vanligaste träslaget i lägenheten,
här ser 
vi bokhylla, fotölj och sideboard.retro4

I lägenheten finns en hel del växter, vilka alla kommer från Alex mamma. Det har blivit en otippad hobby och Alex har precis köpt nya krukor, då många växter behöver planteras om. Vid matplatsen finns, förutom ett litet matbord, en träningsmaskin. Eftersom Alex brukar äta själv, framför datorn i vardagsrummet, blev matplatsen över. I dörren till köket sitter en träningsstång och hantlar ligger framme i sovrummet.
– Som student är det svårt med träningen, dels är ett gymkort dyrt och dels är det svårt att hinna med mellan studierna och extrajobbet. Därför har jag löst det genom att träna hemma. Många skulle säkert säga att träningsartiklar är fula inredningsmässigt, men jag blir positivt påmind om att jag måste träna när jag ser dem.

Av Kajsa Wahlström. Foto: Marie Hoving Wahlström

Bild från den brittiska tv-serien Brideshead Revisited.retro_tavla

 

Närbild på vardagsrumsgardiner.retro_gardin

 

Det mysiga sovrummet är inrett med loppisfynd.retro_sovrum

 

Här ser vi lugna blå nyanser i sovrummet.retro_blue

 

Den lilla byrån är ett fynd från soprummet.retro_byra

 

Teakskrivbordet är ett fynd från blocket.retro_skrivbord

 

Alex älskar lampor och har många i hemmet.retro_lampa retro_lampa2

 

Leave a Reply