Cyklar, Svenskt Tenn och mycket annat på årets antikmässa

Första helgen i mars, parallellt med Allt för Sjöns första helg, arrangerades Antikmässan på Stockholmsmässan i Älvsjö. Med över 150 utställare och ett gediget scenprogram fanns mycket att se – och kanske rentav fynd att göra – för den antikintresserade.

Årets mässa hade temat Dåtid, nutid och framtid – Antikmässan genom tiderna, och utöver alla de antikhandlare och andra som visade upp sig och sitt utbud visades två specialutställningar under mässan. Dels utställningen Cykeln genom tiderna där den tidigare Antikrundanprofilen Peter Pluntky visade upp historiska cyklar ur sin egen samling och du som besökare fick chansen att lära dig mer om detta fordons historia. Pluntky höll under mässans gång även ett dagligt scenföredrag på ämnet för den som ville veta mer.

Med anledning av att Firma Svenskt Tenn under 2024 firar sitt hundraårsjubileum arrangerade Antikmässan även en hyllningsutställning med föremål från firmans långa historia. Flertalet av föremålen i utställningen var äldre föremål som inte varit i produktion på många år, och där visades allt från tennföremål till möbler och tygmönster, många av dem ovanliga. Även denna utställning kompletterades med scenföreläsningar där Svenskt Tenn-experket Jenny von Platen, som varit med och skapar utställningen, berättade om företagets historia från att det startades av Estrid Eriksson fram till i dag och om de föremål som visades i utställningen.

I mässhallen var det som vanligt fullt av såväl besökare som föremål, och många var de antikviteter som fick ett nytt hem under helgen. I år gjorde man även en extra satsning på byggnadsvård varför flera av de främsta hantverkarna inom området fanns på plats för att inspirera, svara på frågor och låta besökarna själva prova på byggnadsvård.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Angelica Liljenroth/Stockholmsmässan