Dockskåp 2003. Lertorpet Berit Bergström. Foto Lars Torén.

Visar häpnadsväckande miniatyrer i unik utställning

Värmländska Berith Bergström var och är en av våra mest ansedda miniatyrkonstnärer, och när hennes dockskåp och möbler kommer ut på auktion säljs de för tusentals kronor. Hos Kristinehamns Historiska visas nu sju av hennes tittskåp i en unik utställning.

Berith Bergström föddes strax före förra sekelskiftet på herrgården vid Bosjö Bruk ett par mil norr om Filipstad, och det är i huvudsak just herrgårdsmiljöer hon avbildat i miniatyrform. Miniatyrtillverkningen började som en lek med brorsbarnen, och kom med tiden att göra henne till en av våra mest ansedda miniatyrkonstnärer.

Tittskåpen ägs av Värmlands Museum men är deponerade i Villa Edros (sommarhuset Berith lät bygga utanför Filipstad 1940), där de vanligtvis bara visas en helg om året i samband med Filibjurveckan.
– Det här var ett unikt tillfälle för oss att få låna in dem och visa så länge som vi gör, säger Lena Örtlund på Kristinehamns Historiska.

Tillsammans med tittskåpen visas bilder från Kristinehamns bildarkiv från gårdar och herrgårdar runt om i Värmland. Tanken är att man ska kunna jämföra bilderna med tittskåpen och få en känsla för tiden som avbildas, att man som besökare ska kunna knyta ihop bilderna från arkivet med tittskåpen.
– Bildarkivet är en riktigt skatt, säger Lena.

Berith Bergströms tittskåp är gjorda i skala 1:10, och så exakt återgivna att det på ett fotografi gör det svårt att avgöra om det är en miniatyr eller den verkliga miljön.
– Detaljrikedomen är fascinerande, det är jätteroligt att se alla detaljer på nära håll.

Just detaljerna och precisionen är vad som väckt flest reaktioner hos besökarna under utställningens första veckor, och många kommentarer har uttryckt förundran över att det är möjligt att göra miniatyrer så otroligt likt sina förlagor.

Berith Bergströms tittskåp visas på Kristinehamns Historiska till och med 27 april.
– Det är en exklusiv chans, menar Lena Örtlund, passa på!

Text: Nicklas Remmegård.
Foto: Lars Thorén & Helena Nilsson Öman.