Hans Skan tipsar om att draven, en restprodukt efter ölbryggning, är god att baka bröd på.

Värmlands äldsta hantverksbryggeri är redo för julen

På Wermlands Brygghus ser man fram emot julen, som är en av de tider på året då ölförsäljningen är som starkast. Första december kommer Wermland Brown Ale, som tidigare hetat Wermlands Vinter, till Systembolaget.
– Den passar väldigt bra till det feta på julbordet, men även till ostbrickan och en lite sötare choklad, menar bryggaren Hans Skan.

Hans rekommenderar att man har minst två sorters öl till julbordet. En lager till sillen och laxen, och ett mörkare öl till de fetare rätterna.
– Man kan såklart ha fler också, men minst två.

Om man inte vill dricka alkohol rekommenderar han bryggeriets egna julmust.
– Julmusten blev en supersuccé när den lanserades för några år sedan, säger Hans och berättar att man nu också har både påskmust och midsommarmust i sortimentet.
– Det var dottern som tyckte att man äter ju samma mat vid midsommar som vid påsk och jul, så varför ska man inte ha en must till midsommar också.

Det är också delvis tack vare sommaren man bestämt sig för att ge Wermlands Vinter det nya namnet Wermland Brown Ale.
– Den passar väldigt bra till grillat, men det är svårt att sälja en öl som heter vinter på sommaren, säger Hans med ett leende.

I dag brygger det tioårsjubilerande bryggeriet ett 20-tal olika öl, och så sent som i somras lanserade man även sin skogsgin, som utöver enbär kryddats med granskott och lingon.
– Vi ville ha kopplingen till skogen, och i och med kryddningen är den god att dricka med en neutral tonic och några frusna lingon.

Under åren som gått har man sett en boom av hantverks- och mikrobryggerier och Hans gläds åt de många nya kollegerna i både Värmland och resten av Sverige. Han berättar att det finns en öppenhet och anda av gemenskap i branschen, där man utbyter erfarenheter och hjälper varandra när man kan.
– Det är en skön känsla i den här branschen, och det är positivt att det är fler som brygger, säger han, det gynnar ölkulturen.

Text & foto: Nicklas Remmegård.