Magnus Degerstedt konstaterar att ombyggnationen går enligt plan. I mitten av augusti pågick takbytet och själva tornet hade fått nya fönster och ny träfasad.

Ansiktslyft för Storfors landmärke

Nu har Storfors eget landmärke fått ny kostym.
Med hjälp av knappt 860 000 kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet är arbetet med att restaurera torn och tak på Spruthuset slutfört.

Huset, som är Storfors gamla brandstation, härbärgerar idag Värmlands brandhistoriska museum och här finns samlingar från hela länet i form av fordon, material och redskap. Byggnaden, som är från 1897, har fått nytt plåttak, ny träfasad, renoverade fönster på tornet och nya ytskikt invändigt i tornet. Totalentreprenör för hela bygget är Degerstedts Bygg där Magnus Degerstedt är platschef.

Han menar att tidsplanen har hållit bra inför slutbesiktningen den 30 september.
– Den största utmaningen har varit det ostadiga vädret med regn och åska som har gjort att vi har haft en del bekymmer och fått anpassa jobbet efter det, säger han.

Fönstren har renoverats av Arne Nilsson fönsterrenoveringar från Storfors och på plåttaket jobbar bland andra Mikael Olsson och Jacob Bergqvist från Lyréns Plåt i Filipstad.
– Det här är något av det roligaste i jobbet – att få jobba med bandtäckning på ett gammalt hus, säger Jacob.

Plåten falsas och skärs i verkstaden och formpassas sedan på taket där utmaningar uppstår fortlöpande. Den gråfärgade stålplåten ska i nästa skede målas svart.
– Att ansluta plåttaket till tornet kan bli en spännande utmaning, säger Jacob.

Byggnaden måste renoveras med kulturhistorisk hänsyn och det finns krav på antikvarisk medverkan. Terese Myrin från Värmlandsantikvarien är glad över uppdraget att delta i arbetet.
– Den här byggnaden är jättefin och det är häftigt att den dessutom är öppen för allmänheten, säger hon och berättar att huset är tillbyggt två gånger varav den senaste gången 1945.
Själva tornet användes för att ringa i vid brand och för att torka slangar inuti. Klockan har återbördats till tornet på senare tid.

Projektekonom Catarina Lindgren har varit delaktig i ansökan om bidrag för förvaltning av värdefulla kulturmiljöer. Hon har en övergripande funktion i projektet.
– Hela renoveringen kommer att kosta över en miljon kronor, men vi får alltså 70 procent i bidrag via länsstyrelsen, vilket är mer än vanligt för den här typen av projekt, säger Catarina, och berättar att tornet nu får en modern luftspalt för att ventilera bort eventuell fuktig luft och kondens som kan uppstå vid temperaturväxlingar. Detta förändrar dock inte byggnadens utseende.

Jukka Mäenpää, chef för tekniska enheten, är glad över att arbetet har gått enligt tidsplanen.
– Vi har önskat detta länge, men nu fanns det äntligen en möjlighet att restaurera den här fina byggnaden vilket känns väldigt bra, säger han.

Text: Eva Wiklund. Kicki Karlsson
Foto: Eva Wiklund