Pärlorna kring Storfors på 24 timmar – med eget hus

Vad kan man göra i Storfors under en minisemester med  barnen i husbil – på 24 timmar?
Det ville Storfors kommunchef ta reda på tillsammans med sina barn under ett försommardygn.
De hann besöka både silvergruvor och naturens egen bubbelpool, bada i ett vattenfall, testa golf, paddla kanot, testa forsroddbåt och inte minst njuta av stillheten och grilla vid Bjurbäckens slussar.

Helgen börjar vid Badsta Camping på lördag eftermiddag där husbilen får en plats intill huvudbyggnaden.

Det är första säsongen med husbil för familjen som består av Johan Rosqvist, barnen Jack och Selma samt hustrun Anna som just denna helg är hemma med familjens hundar.
– Man kan väl säga att vi bytt vår snipa mot semester på hjul. Det blev inte så många övernattningar på sjön, och när vi hittade en enklare husbil av lite äldre modell tog vi chansen att testa detta istället, säger Johan, som ser spontansemester på fyra hjul som ett smidigt alternativ i en lite stressig barnfamiljsvardag.
– Det blir enkelt att sticka iväg när tillfälle ges, och man känner sig både fri och avslappnad när man har allt med sig, säger Johan som har sett fram emot att få upptäcka pärlorna i trakten.
– Jag har sett många bilder, men det känns kul att verkligen ta sig tid att njuta av allt som finns, säger han.

Vid Badsta tar Friedrich Falmann och Anja Matuscak emot och berättar om planerna för sommaren och framtiden.
Den unga barnfamiljen har flyttat från Tyskland och arrenderar campingen under säsongen 2023 med sikte på att köpa den så småningom.
– Vår plan är att varje campinggäst ska få en egen liten oas med uteplats och grillmöjlighet, berättar Anja, innan de båda hjälper till att få kanoten i sjön.

Kommunchefen manövrerar sig smidigt fram till Vargbron med hjälp av barnen.
– Det är något speciellt med att ta sig fram nästan ljudlöst över vattnet, säger Johan, som är glad över det fina bemötandet på kanotcentralen.
– Vi kände oss verkligen varmt välkomna, säger han, och konstaterar att Badsta Camping känns som en oslipad pärla med massor av utvecklingspotential.

Nästa stopp på resan är Hornkullens silvergruvor. Här finns en parkering där det går fint att parkera en husbil och promenera ett par hundra meter upp till gruvan.
Kerstin Chrunak ger en guidad tur i gruvan som är öppen med guidning och litet café varje helg under juli och augusti.
Den svala luften nere i gruvgångarna står i bjärt kontrast till försommarhettan ovanför, och det gäller att tänka på hur man sätter fötterna på de ställen där fukten gjort klipporna lite hala.

Familjen får veta att det var Gustav Vasa som startade gruvbrytning av silver för att få pengar till krigen not Ryssland och Danmark. Det var till stor del ryska krigsfångar som bröt och transporterade silvret. Kerstin berättar också om Mor Britta som bodde vid gruvan ända in på 40-talet. Jack beundrar det turkosgröna vattnet och får veta att det är giftigt och innehåller arsenik.
– Det var en tuff och farlig miljö att jobba i när gruvdriften pågick, säger Kerstin.

Efter den svala gruvan styr familjen kosan mot ännu ett vattenhål som ligger vid gränsen mellan Filipstads och Storfors kommuner; naturens egen bubbelpool vid Hättälvens mynning.

Sista biten ner till vattnet går längs en ganska dålig väg så husbilsekipaget väljer att svänga in på en parkeringsficka på grusvägen ovanför och ta en liten promenad.
Selma och Johan är mest badsugna och kastar sig skrattande ut i bubblorna.
– Det är jätteroligt, säger Selma, som får hjälp av pappa att hålla sig kvar i forsen, som just denna dag är extra strid med högt tryck.
Intill bubbelpoolen finns också en liten grillplats och fina bryggor där man kan njuta av kvällssolen. När badet är avklarat börjar dagen gå mot kväll och den bokade ställplatsen vid Bjurbäcken väntar.

Några hundra meter nedanför husbilsparkeringen finns grillmöjligheter vid ett vindskydd. Här vankas grillspett och plättar och barnen blir dessutom bjudna på vattenmelon av grillgrannarna som slagit sig ner på den stora gräsplanen.

Med den värsta hungern stillad passar de på att undersöka omgivningarna och bryggorna som brukar vara flitigt använda av gästande båtar under högsommaren.

Lars-Erik Wall, som driver slusscaféet, tittar förbi och berättar att området är välbesökt under hela sommaren. I caféet hade han förra året över 36 000 besökare.
– Folk uppskattar verkligen lugnet här. Även om besökarna är många så känns det aldrig trångt, säger han.

När elden falnat och de sista plättarna är uppätna väntar årets första natt i husbilen för familjen Rosqvist.

Nästa morgon dyker Lars-Erik upp igen när familjen slagit sig ner vid kanalen för frukost. Då har han redan varit i gång i flera timmar för att baka några hundra bullar och han har med sig en hel korg.
– Kanelbullar till frukost! Det är inte varje dag, säger Johan, medan barnen hugger in på de omtalat stora och goda bullarna som kommer direkt från ugnen.

Efter frukosten är det dags för en roddlektion. Den grävda kanalen ligger spegelblank och morgonen är ljummen.
Jack får snabbt upp farten i forsroddbåten som kan hyras vid caféet. 
– Den gick väldigt bra att ro snabbt med, skrattar han, medan pappa Johan duckar för vattenkaskaderna.
Båten är lättrodd och har plats för två roddare. Den hyrs ofta för en tur till Källsfallets öppna nivåsluss några kilometer bort längs kanalen. Där finns en fin fikaplats och en pytteliten remsa med sand där den smidige också kan kliva i och bada.
Även Selma får en roddlektion och klarar galant att manövrera den lilla båten.

Nästa utmaning under 24-timmarsemestern är en golflektion vid Lundsbergs niohålsbana där det finns fyra fina ställplatser intill golfbanans paviljong.
Brasan i den murade kaminen är igång och passar bra för grillade marshmallows.

Här har Anders Pettersson och Ulf Jansson erbjudit gratis prova-på-golf varje tisdag under flera somrar. Just denna sommar pågår aktiviteten fram till 4 juli.

Johan och barnen, som aldrig testat golf tidigare, får en grundlig lektion och det dröjer inte länge förrän bollarna flyger långt och ibland även rakt med den rätta klangen från en fullträff. Johan spricker upp i ett stort leende:
– Ibland funkar det verkligen. Det här gav mersmak!

Även Jack, som annars spelar fotboll och innebandy, hittar tekniken i den nya sporten och får iväg några fina slag.
– Det var lite svårt i början men roligt, säger han.
Selma lyckas också få iväg många bollar, men konstaterar att ridning är roligare.

Med nyvunna kunskaper i bagaget ger sig familjen Rosqvist av till hembygdsgården Börjes i Bjurtjärn. Här kan man parkera husbilen för en natt och borta vid gården finns ett utedass som är öppet för allmänheten. Här finns också en tipsrunda för hela familjen.
Intill parkeringen finns en fin damm, ett spännande vattenfall, porlande bäckar och flera fikaplatser i grönskan. Selma beger sig ut på upptäcksfärd, och en bit bortom den gamla tvättstugan finns fina fynd på slaggberget.
– Kolla här, säger hon, och visar en gnistrande grön slaggsten.

Lunchen intas i den lummiga skuggan innan vattenfallet lockar far och dotter till ännu en upptäckfärd. Selma byter om till baddräkt medan Johans förhoppningar om att klara sig från att bli blöt kommer på skam.

Lite hala är stenarna på väg upp mot fallet, men inom ett par minuter försvinner de båda bakom vattenridån.
– Det var jätteroligt men väldigt högt ljud,  skrattar Selma, när de båda våta figurerna klättrar tillbaka och Johan konstaterar att känslan av ett sagoland fanns bakom fallet.

De vackra omgivningarna vid Börjes var sista stoppet på 24-timmarsturen och när Selma får frågan om dygnets bästa stopp har hon svaret klart.
– Det var gruvan. Jag tycker att det var jättespännande att höra om det giftiga vattnet och Gustav Vasa som skulle tjäna pengar på silvret, säger Selma, som inte gärna vill lämna Storfors efter 24 timmar.
– Vi kan väl stanna här och utforska mera! Jag gillar äventyr, säger hon till sin pappa.

Och till nästa gång finns en hel del godbitar kvar.

Kanske blir det en tur på fina Lungälvsmossen, besök på Brandhistoriska museet som renoveras i sommar. Eller så kanske bastuflotten med sin lockande rutschbana får besök. Om det regnar finns både golfsimulator och padelspel i nya Jordkullen Arena.
– Vår husbilstur gav verkligen en hel del oväntade upplevelser. Jag ser fram emot ännu fler, säger Johan Rosqvist.

Topp tre enligt Johan

• l Bjurbäcken är en fantastiskt vacker plats på jorden med gott fika. För mig känns slussar och kanaler lite magiska.

• Hättälvens bubblor är värda fler besök, även om det var på gränsen till läskigt med den starka strömmen.

• Silvergruvan. Det är fascinerande att komma in i en sådan miljö.

Topp tre enligt Jack

• Roligt att gå ner i en gruva. Det var första gången för mig.

• Jättekul att få testa golf med bra instruktörer.

• Den snabba roddbåten i Bjurbäcken var rolig.

Topp tre enligt Selma

• Gruvan var spännande med det giftiga vattnet och när hon berättade om Gustav Vasa.

• Bullarna vid Bjurbäcken!

• Bubbelbadet och vattenfallet var roliga och lite läskiga.

Text: Eva Wiklund. Foton: Lars Larsson