Trolska fasaskogen lockar till utflykt

Med bättre uppmärkta stigar, nya grillplatser och bänkar har Fasaskogen fått ett ansiktslyft för att bli än mer välkomnande. Nyligen invigdes också en kyrksal i skogen.
– Det är väldigt fint och med speciell natur, säger Britt-Marie Room-Östberg, tillväxtstrateg på Degerfors kommun.

Av alla naturupplevelser i våra trakter är Fasaskogen kanske den mest suggestiva. Den gamla skogen med sina stenblock och knotiga träd lockar många besökare för rekreation och vandring.

Under våren har man förbättrat märkningen av stigar och leder, ställt i ordning grillplatser med vedförråd och satt upp en ny informationstavla som kommunens byggelever tillverkat, det har satts upp nya bänkar, vindskydd och spångar. Britt-Marie Room-Östberg berättar att det är ett resultat av arbetet i den grupp av intressenter kring Fasaskogen som bildades för några år sedan, och där förutom Degerfors kommun exempelvis Länsstyrelse, Sveaskog, Karlskoga kommun, lokala föreningar och entreprenörer ingår. 

En ytterligare nyhet för i år är att Svenska Kyrkan sponsrat podium och bänkar vid Rönningshyttan. I kyrksalen kan man ha bröllop eller möten eller bara lyssna på fågelsången.
– Det är lite läckert, säger Britt-Marie, gammal, trolsk natur med mycket stenblock.

Hon menar att det är just den stenrika naturen som gett skogen sitt namn, att den var skogshuggarnas fasa för att det var så svårt att ta sig fram.
– Så det gäller att hålla sig till stigarna, säger hon med ett leende, och tillägger att det även finns naturguider att boka.

Många kommer till Degerfors för att besöka Sveafallen, men allt fler besöker också Fasaskogen. Kanske blir de ännu fler nu när den nya tv-serien om Ronja Rövardotter spelats in här.
– Vi har otroligt många fina leder i Degerfors kommun, så det finns mycket att vandra på.

Utöver Fasaskogen finns mycket annat att uppleva i Degerfors under sommaren. Exempelvis kan du åka dressin ända till Gullspång, och på Berget anordnar kommunen barnaktiviteter tisdag till fredag hela sommaren.

Text: Nicklas Remmegård 
Foton: Degerfors kommun