Annelie Nilsson och Gisela Åhlvik ställer upp sig för fotografering när Gunde Sunesson kommer förbi med skottkärran.

Nu är det dags för Hagadagen!

På idylliska Haga Koloniområde i utkanten av Kristinehamn kan man under Hagadagen lördag 3 juni köpa växter och trädgårdsdekorationer, ta en fika eller titta in hos någon av de kolonister som öppnar upp sin tomt eller stuga för visning. 

Solen skiner från sommarblå himmel med lagom mycket moln, det surrar från bikuporna intill parkeringen och en fjäril kommer fladdrande för att hälsa välkommen. Högsäsongen är i sin linda, och Haga Koloniområde gör sig redo för den årliga Hagadagen.

Annelie Nilsson, ordförande för Haga Koloniförening, berättar att Hagadagen en gång i tiden kom till som ett sätt att kunna dela med sig av växter, och att dagen brukar uppskattas av såväl besökare som koloniinnehavare.
– Många kommer för att ta en fika och sitter en stund, säger föreningens logvärd Gisela Åhlvik, alla är välkomna.

Båda Gisela och Annelie har haft stugor på Haga Koloniområde i många år, och att de trivs med kolonilivet går inte att ta miste på.
– Man vill bara vara här, ler Gisela när vi slagit oss ner i hennes utemöbler, det blir som en sjukdom.
– Att gå ut och vattna på morgonen när det är lugnt och fåglarna sjunger och sätta sig på trappan och dricka kaffe är jättegött, säger Annelie.

De lyfter båda fram bekvämligheten och enkelheten i att ha en kolonilott. Det är nära till stan, stugor och tomter kräver lagom mycket underhåll och på hösten stänger man igen och så är det inte mer än så.
– Det är så enkelt och behändigt, och tänk att man kan bli så glad av att se ett frö växa upp ur jorden.

Stugorna på området skiljer sig åt i både utförande och storlek. Vissa har både el och vatten indraget, medan andra istället har gasol och hämtar vatten från någon av kranarna som finns på området. Några av de stugor som byggdes då koloniområdet på Haga kom till i början av 50-talet finns kvar, och Gisela och Annelie leder oss fram till en av dem, belägen på en udde vid ån som rinner genom området. När vi korsar en av broarna som binder ihop området kommer en andfamilj stilla simmande längs strandkanten.
– Det är så härligt med vattnet, säger Gisela.

De rekommenderar båda å det varmaste alla som tycker om odling och trädgård att skaffa kolonilott, framförallt om du bor i lägenhet och vill ha någonstans att odla och komma ut.
– Det finns inga nackdelar med det här, menar Annelie och tillägger leende: Det enda skulle väl vara att man behöver bygglov om man vill ha ett växthus.
Det och att man inte vill åka härifrån då.

Text & foto: Nicklas Remmegård