Helgtips v. 18

Emotsedd rockdokumentär, alldeles nysläppt punk från Skåne och en film om förbjuden kärlek. Det är vad helgtipsen bjuder på den här veckan.

FILM När Little Richard gick ur tiden för ganska exakt tre år sedan förlorade världen en av rockens främsta pionjärer, mycket möjligt rent av den allra främsta. I dag har Lisa Cortés hyllade dokumentär om rockens arkitekt Little Richard: I Am Everything svensk biopremiär. Den skildrar inte bara Little Richards karriär och inflytande, utan belyser även popkulturens afroamerikanska och queera rötter. Arkivmaterial blandas med nyinspelade intervjuer med såväl artistkollegor som forskare och målar så bilden av rockens största och första larger than life-personlighet.

Little Richard: I Am Everything visas på bio och har premiär i dag, 5/5.

MUSIK På självaste första maj släppte ett av mina samtida favoritband, Malmöbandet Smisk, ny musik. Singeln Hata dig själv älska Lidl bjuder på konsumtionskritik formulerat med en lätt ironisk humor till ett något tyngre sound än på 2021 års lysande debutalbum Världens äckligaste rockgrupp. En låt som lovar mycket gott i väntan på framtida släpp. Vi lär få anledning att återkomma till Smisk här i helgtipsen.

Hata dig själv älska Lidl finns på diverse strömningstjänster.

FILM Två par checkar in på ett hotell i en engelsk kuststad. Båda paren består av en lärare och en blott sextonårig elev som kommit till hotellet för en romantisk helg. Under deras vistelse ställs de båda moraliskt synnerligen tveksamma relationerna, vilka vi får följa parallellt, på sin spets. Det är inte en film för den som vill ha action eller spektakulära effekter, utan ett lågmält drama om relationers dynamik som utforskar det moraliskt komplexa i sina rollfigurer. Vi får följa hur relationerna och deras inbyggda maktförhållanden utvecklas och emellanåt förskjuts fram till ett slut som inte överraskar så som filmskaparna kanske hoppats – den uppmärksamme kan se ledtrådar redan tidigt – men som ger det hela ännu ett lager av psykologiskt djup.

Visas på SVT Play till och med söndag.

Nicklas Remmegård