Starka färger och hållbarhet i fokus på vårens mässor 2023

Nyligen gick de stora mässorna Formex och Stockholm Furniture Fair av stapeln, starka färger och fortsatt fokus på natur och hållbarhet var några av de trender som lyftes fram.

Något som är tydligt om man tittar på vad som syns på mässorna och hur det pratas är att starka färger med inspiration från 80-talet är något som börjar komma mer och mer, kanske för att kontrastera mot en mörk och komplicerad omvärld. Det finns dock de som menar att även om vi ser starka kulörer på mässorna kommer de sannolikt dämpas något innan de hittar in i våra hem.

Natur och hållbarhet fortsätter vara stort. Det kan dels handla om att ta in material från naturen, men också om att använda överblivet material och sådant som annars skulle ha kastats på nya sätt. Det spås att vi står inför en tuff tid ekonomiskt, och då kommer vi sannolikt i högre grad vilja återanvända material på olika kreativa sätt. Något som i sin tur går i linje med de senaste årens trend att vilja inreda med allt mer unika och personliga föremål.

Just hållbarhet stod också i fokus på Formex då det nya priset Formex Sustainability Award delades ut. Priset har instiftats i syfte att lyfta goda exempel i branschen och främja en hållbar utveckling, tanken är att priset ska delas ut årligen. Bland de nio nominerade fanns bland annat mobilskal av trä, väskor av återanvända, kasserade material och vaser avsedda för, som det står i motiveringen, torkade evighetsblommor. Vinnaren blev dock Remoair, vars doftljusrefill fick juryn på fall.

– Att vinna detta pris blir en bekräftelse på att den inriktning jag valde för företaget när vi startade är helt rätt väg att gå, så det känns oerhört hedrande. Jag är så glad! Priset sätter också en slags standard framåt och jag kommer fortsatt att värna om att fler fyller på istället för att köpa nytt, säger Martin Jirverus, grundare av Remoair.

Ljusrefillen består av ljusmassa av raps och kokos som kunden själv smälter i vattenbad och häller upp i ett valfritt kärl av passande storlek. Något som utöver hållbarhetsaspekten också ger möjlighet att sätta sin egen prägel på ljuset.

Även på möbelmässan Stockholm

Furniture Fair var hållbarhet ett stort inslag. Exempelvis fokuserade mässkonceptet The Nude Edition och utställningen Now or Never – 1 kg CO2e helt på hållbarhetsfrågan, och när årets Scandinavian Design Awarads var just hållbarhetsaspekten något som betonades i motiveringarna till vin-
narna i de olika kategorierna. Här kan nämnas lampan Soft Serve, en 3D-printad bordslampa som med sin böljande form inspirerad av mjukglass fick priset som årets inredningsdetalj, medan priset för årets möbel gick till 4PM och 4PM Self Build av Chris Martin och Massproductions. En fåtölj som du i dess Self Build-variant helt gratis från producenten kan ladda hem instruktioner för att bygga själv. ”En enkel men vacker fåtölj för vem som helst att bygga och vidareutveckla till en unik möbel”, skriver juryn i sin motivering.

Om vi då ställer den tidigare nämnda doftljusrefillen och årets möbel intill varandra, kan vi då inte ana konturerna till en gryende DIY-trend? Att trenden med att vilja ha något personligt och unikt tar klivet till att vi själva i högre grad blir medskapare till de föremål vi inreder med?

Text: Nicklas Remmegård. Foton: Stockholmsmässan