Stefan Tanskanen, delägare i Nordic, visar stolt upp de första två exemplaren av husbilar som klarar de mest extrema förhållanden.

Extrem husbil för alla årstider byggs i Kristinehamn

Xpedition Trucks är svensktillverkade husbilar som klarar alla årstider och de mest extrema förhållanden. Just nu färdigställs de första två exemplaren hos Nordic i Kristinehamn.
– Ett bra boende är värt allt när du är ute på äventyr, säger Dan Forsslund på Xpedition Trucks.

Dan berättar att han med grund i ett stort friluftsintresse byggt en del fordon tidigare. Det började med så kallade catskis och har sedan utvecklats vidare. Av egen erfarenhet vet han värdet av bra boende när du är på friluftsäventyr, och han ville bygga en bil som fungerar varje dag året runt och som kan ta sig fram där du inte kan åka med en vanlig husbil.
– Är den isolerad för att klara kyla klarar den även värme, säger han. Jag vill bygga en fyrsäsongsbil som klarar de mest extrema förhållanden.

Utöver tåligheten har mycket krut lagts på boendemiljön. Planlösningen är öppen med mycket yta, utrustningsnivån är hög med allt från vinkyl till solceller, till och med en braskamin. Dan lyfter även fram den stora takterrassen som du kan nå både utifrån och genom en taklucka. 

För bygget av själva husbilsdelen samarbetar Xpedition Trucks med Nordic Husbilar i Kristinehamn, som fick uppdraget tack vare sin erfarenhet och sitt goda renommé när det kommer till att bygga lite tåligare husbilar som klarar vintern.
– Det har tagit mellan 1300 och 1400 timmar att bygga de här, säger Stefan Tanskanen på Nordic medan han visar de nästan helt färdiga bilarna, men det kommer gå fortare framöver.

Nordic bygger både vanliga husbilar och specialhusbilar av olika slag men Xpeditions Trucks expeditionsbilar var något nytt även för dem.
– Det är ett roligt projekt, lite annorlunda, säger Stefan. Det blir mycket av allt.

Bilarna har väckt stort intresse, och när de var med på Skogsmaskindagarna i våras var det kö från morgon till kväll. För närvarande läggs sista handen vid de två första expeditionsbilarna, varav en redan är såld och den andra kommer att användas som visningsexemplar, på verkstaden på Nordic och Dan Forsslund ser fram emot jungfrufärden, en hundramilstur mot norr.
– Jag är jättetaggad, säger han, det är superkul.

Text & foto: Nicklas Remmegård
Foto: Nordic Husbilar

Den rymliga planlösningen är ritad av Dan.
Boendemiljön bjuder på det mesta.
Stefan Tanskanen, delägare i Nordic, visar stolt upp de första två exemplaren av husbilar som klarar de mest extrema förhållanden.