Solenergi hetare än någonsin

Dyra elräkningar har fått allt fler att blicka mot solen. På Solkraft i Viby märker man av det ökade suget efter solenergi, och har bara i år fått över tusen förfrågningar.
– Sista året har det varit otroligt högt intresse, säger VD Per Halldin.

Det råder högtryck i solenergibranschen. Det senaste året har intresset fullkomligt exploderat i spåren av de kraftigt ökande elpriserna. Solel har aldrig varit hetare.
– Vårt första år hade vi 15 installationer, i år kommer det landa runt 200, säger Per Halldin.

Framöver har man 150 kundbesök inbokade, och man bokar redan nu in besök för januari. Solkraft i Viby säljer och installerar solkraftsanläggningar till privatpersoner, företag, bostadsrättsföreningar, alla som använder el och har ett tak som Per beskriver det.

Att efterfrågan är stor samtidigt som de globala leveranskedjorna påverkas av allt från halvledarbrist till kriget i Ukraina innebär att man i dag kan få vänta en tid från beställning till att man har sin anläggning installerad.
– Vi har otroligt mycket förfrågningar och en tjock orderbok men vissa problem att få fram material, säger Per. Det känns frustrerande om man inte kan berätta för kunden när det blir leverans, men hittills har vi mötts av förvånansvärt stor förståelse från våra kunder.

Han startade Solkraft i Viby för nära 20 år sedan. Han hade då själv skaffat en anläggning för solvärme, fick nyfikna frågor från grannar och andra intresserade som ville ha hjälp, och på den vägen är det. Man erbjuder helhetslösningar där man sköter hela processen från förfrågan till att anläggningen är driftsatt, och skulle det mot förmodan bli något fel på anläggningen utför man även service.
– Varje installation är vårt skyltfönster, konstaterar Per. Kunden lägger massor av tusenlappar och då gäller att det blir fint, säkert och ekonomiskt robust.

Han tror på en ljus framtid och att intresset för solenergi kommer vara fortsatt högt.
– Det har varit ett stigande intresse i alla år och just nu är det extra hett, drivet av de höga energipriserna, säger han, men folk inser att det fungerar och har blivit mer medvetna om både produktion och förbrukning.

Text & foto: Nicklas Remmegård.