Många frågar om det är gamla fönster i växthuset.

Trädgård för inspiration och umgänge

På Erik Andersgården i Pershyttan strax utanför Nora har Kerstin Karlsten-Roth skapat en trädgård med väldoftande blommor, prunkande grönska och ett härligt växthus byggt för umgänge. Och den som vill låta sig inspireras är hjärtligt välkommen in i trädgården.

När vi stannar vid Erik Andersgården kommer en fjäril fladdrande, landar en kort stund på backspegeln och flyger sedan vidare. Här, i ett 1700-talshus som flyttades till platsen 1826, har Kerstin Karlsten-Roth bott sedan 2002. Hon visar entusiastiskt runt i den vackra trädgården vi kommit för att besöka, berättar om de olika växterna och delarna av trädgården medan fontänen porlar i bakgrunden.
– Det här är en engelsk trädgårdskatt, säger Kerstin med en gest mot en stenkatt som ligger och spanar över trädgården. Sådana hade viktorianerna i trädgården för att skrämma bort fåglar och skadedjur.

Hon säger själv att hon inte är någon växtexpert, men att hon tycker växter är roligt och att trädgårdsarbete är avkopplande. Vidare menar hon att såhär ute på landet behöver en trädgård inte bara lika välordnad som en villaträdgård inne i stan. Här är det ingen som bryr sig om gräsmattan inte klipps på en vecka eller om något blir vildvuxet. 

Det vackra växthuset som byggdes så sent som 2015 mysig inrett med både matplats och bekväma korgstolar för avkoppling. Det är en plats för att trivas och umgås, för härliga sommarkvällar.
– Det här huset är inte byggt för odling utan för samvaro,  säger Kerstin.

Alla möbler i växthuset är begagnade. En del är från auktioner eller loppisar, en lampa från Kerstins föräldrar, mormors pianobänk. Byggnaden har hon ritat själv ihop med byggaren, en granne som driver byggfirma i byn.
– Jag läste trädgårdstidningar på vintern, då när man längtar som mest efter trädgårdssäsongen och alla blommor, och kände att jag ville ha något sådant här berättar Kerstin.

Växthuset är byggt i äldre stil och smälter väl in i miljön – hela Pershyttan är ett kulturreservat med särskilda krav för vad som får byggas.
– Många frågar om det är gamla fönster, men de är helt nya. Så många likadana äldre fönster hade inte gått att få tag på.

Det viktigaste att tänka på om man bygger ett sådant här hus är läget. Kerstin valde att placera huset i linje med befintliga byggnader för att det inte skulle kännas plottrigt, vilket också innebar att växthuset får kvällssol.
– Från klockan sex på kvällen är det sol och då är det jättefint.

Inte minst såhär på sommaren är det många av dem som besöker antik- och inredningsbutiken Kerstin driver i ett annat hus på gården som också vill se trädgården och växthuset, och Kerstin välkomnar dem med glädje.
– Kan man inspirera är det bara roligt.

Text & foto: Nicklas Remmegård