Förmågan att ta sig fram i terräng är en fördel.

Många användningsområden för smidig kran

En lastbilskran på ett grävmaskinschassi, extrautrustad med såg för att ta ned träd men användbar för många uppgifter än så. 
Karlskoga Trädgårdstjänsts senaste nytillskott är en mångsidig maskin som tar sig fram även där det är trångt och oländigt.
– Det är en sinnrik maskin, säger Tommy Lundin. När vi köpte den fanns det fem stycken i hela världen med den här sågfunktionen.

Under det halvår Karlskoga Trädgårdstjänst haft kranen har det varit gott om jobb, huvudsakligen trädfällning men också andra uppdrag. Tommy nämner bland annat att man var med och reste upp ett hus vid ett bygge i centrala Örebro. Maskinen har många fördelar. Framförallt är den smidig och tar sig fram där det är svårtillgängligt för lastbilar. I och med att den går på larver tar den sig fram på de flesta underlag och terrängtyper.
– Vi kommer in överallt där en grävmaskin gör och kommer åt träd som står tokigt till. Vi har kört i branter, i slänter… en massa konstiga ställen, ler han. Det går att åka överallt.

Utöver sågning och lyft nämner Tommy att kranen bland mycket annat går att utrusta med korg eller borstar för att sopa snö från taken, och det är utrustad med en skopa för lyft av exempelvis matjord och grus. Möjligheterna är oändliga och även om träd är det man gör mest är man öppna för alla typer av jobb.

Därtill är maskinen smal, bara omkring 180 centimeter mellan banden, och tar sig in även där det är smalt och  trångt. I och med att den är eldriven får den även att använda för olika typer av lyft inomhus, om man exempelvis behöver lyfta en takbalk eller fläkttrumma.
– Det är en väldigt, väldigt smidig maskin, och det är jätteroligt att det funkar så bra.

Sin smidighet och förmåga att ta sig in även där det är trångt till trots är det en stadig pjäs. Omkring 20 ton tung och med en 30 meter lång kran står den stabilt även i ojämn terräng och kan ta ner riktigt stora träd.
– Träd som behöver tas ned eller står farligt kommer alltid finnas, och det här är en riktigt bra maskin att använda.

Text & foto: Nicklas Remmegård.