Helgtips v. 3

Fredag igen, och den här veckan bjuder vi på hela fyra tips inför helgen. Mycket nöje!

MUSIK Idag släpps Annika Norlins nya och, åtminstone av denne skriftställare, efterlängtade album Mentor. Jag ska vara ärlig med att jag i skrivande stund inte hunnit lyssna på albumet då det här skrivs torsdag kväll, jag chansar alltså med att tipsa om något jag själv ännu inte tagit del av. I just det här fallet känns det dock som en tämligen riskfri chansning. De smakprov vi hört, singlarna Hydra/Pengar och Darkest Shade of Dark/Den sista har övertygat, framförallt de svenskspråkiga låtarna, och rent krasst har Annika levererat varje gång. Det blir en högtidsstund när skivan landar på hallmattan och läggs på skivtallriken.

FILM Bosniska Quo vadis, Aida? var en av 2020 års mest hyllade och prisbelönta filmer. Den är precis så stark, och bra, som alla säger. Den finns att se alldeles gratis på SVT Play fram till månadsskiftet. Bara se den.

VETENSKAP Att det nya rymdteleskopet James Webb sköts upp på juldagen är det nog få som missat. Men visste du att du på Nasas sajt Where is Webb? kan följa teleskopets resa från uppskjutning tills det nått sitt mål vid Lagrangepunkt 2? Det är nu inte långt kvar innan teleskopet nått sitt mål och under resans gång har man steg för steg kunnat följa hur det vecklats ut och gjorts redo för användning. Det kommer dock dröja innan vi får se några bilder från Webb då det kommer krävas flera månader för teleskopet att svalna och alla instrument trimmas in efter att det nått den punkt i rymden där det kommer ligga.

På sajten kan du se var teleskopet befinner sig just nu, såväl i förhållande till slutmålet som vilka steg som tas för att göra det redo för användning. Du kan också backa för att se vilka steg som tidigare gjorts, och vad som väntar härnäst. Allt som allt ett alldeles utmärkt exempel på kommunikation av vetenskap. Outsinligt fascinerande. Under helgen blir det riktigt spännande, för då ska en sista kort stöt med motorerna justera kursen så Webb lägger sig i den omloppsbana det ska. Du hittar sidan i fråga på https://jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html

STREAMING Nästan på dagen för 75 år sedan, 19 januari 1947, anordnades en stor demonstration mot den allmänt hatade motboken. Från norr till söder flammade motboksbålen där tusentals människor i protest brände sina motböcker. Undantaget var Stockholm där uppåt tiotusen människor istället samlades vid Stockholms ström för att kasta sin motbok i vattnet. Huruvida denna protest bidrog till motbokens avskaffande åtta år senare är tveksamt. Opinionen hade länge varit emot systemet, det innebar enorma mängd byråkrati och i mitten av 40-talet hade även kritiken mot systemet i nykterhetsrörelsen att de uttalade sig för ett avskaffande av motboken. 1944 tillsatte riksdagen en kommitté för att utreda frågan, och först nio år senare är utredningen färdig och det konstateras att systemet inte fyller sin funktion och bör avskaffas. 1954 fattar riksdagen beslutet, och året därpå är motboken historia och Systembolaget som vi känner det idag inrättades.

Oavsett vilken påverkan det hade varit motboksbränningen i januari 1947 en kraftfull opinionsyttring och ett tydligt tecken på den impopularitet som omgärdade motboken, med allt vad den innebar av orättvisor och förmynderi. Händelsen fångades på journalfilm som går att se på SVT:s öppet arkiv. Dryga minuten lång med en tidstypisk speakerröst ger den en inblick i tid och ett samhälle som trots att vi alla träffat människor som levde då känns väldigt avlägsen och främmande. Sök på ”Det stora motboksoffret” så hittar du denna pärla.

När du tittat på journalfilmen kan du med fördel även lyssna på Edvard Perssons sketch Extra tilldelning, en humoristisk skildring av byråkratin som omgärdade systemet. Den finns på såväl Spotify som Youtube.

Nicklas Remmegård