Henrik Bergström öppnade Retrovågen i juni i år.

Med hjärta för delikatesser och gamla prylar

Närproducerade delikatesser och gamla prylar. Retrovågen i Kristinehamn erbjuder bådadera. I den hemtrevliga butiken hittar du både maten och tallriken att servera den på.

Henrik Bergström öppnade Retrovågen i juni i år, sedan han efter många år i Härjedalen lockat familjen att återvända till Kristinehamn. Med kockbakgrund – han drev restaurang under åren i fjällen – låg något med mat nära till hands. Han ser Retrovågen som att det ska vara en levande saluhall och delikatessbutik med närproducerade varor – allt från viltkött till godis – i kombination med återbruk och roliga prylar.

Närproducerad mat och återbruk. Hållbarhetstanken går som en röd tråd genom verksamheten. Därtill kompletterar de två benen varandra då många som är intresserade av mat och dryck även gillar dukning och köksredskap, tingen runt matlagningen som Henrik kallar det.

Han berättar att butiken redan blivit lite av en mötesplats för matnördar och de som gillar gamla prylar.
– Många kommer hit varje vecka. Snackar lite, utbyter tips och erfarenheter.

Henrik är noga med att allt i butiken ska vara svenskt, så långt det går lokalt och närproducerat. Genom kontakter i fjällen har han tillgång till både ren- och björnkött, vilket han är ganska ensam om i närområdet.

Han hämtar gärna varorna själv, för att träffa producenterna, bygga en relation, kunna berätta för kunderna vad det är de köper, varifrån det kommer, hur det producerats. 
– Folk är beredda att betala en slant mer för äkta vara idag än för 15 år sedan, säger Henrik. Han menar också att många gärna åker en bit för bra, närproducerade produkter man inte hittar på stormarknader.

Framöver är tanken att köra på, men utveckla och förfina. Det finns planer på egen tillverkning av exempelvis sylt, saft och marmelad, att torka svamp och göra inläggningar. Den vackra innergården finns funderingar på om den skulle gå att använda på något sätt. Man får in nya produkter så gott som varje vecka, antikdelen fylls på kontinuerligt.
– Det är som en gammeldagslanthandel, säger Henrik, det finns lite av det mesta. Och finns det inte försöker jag fixa det.

Text & foto: Nicklas Remmegård.