Vanligtvis brukar luciahögtiden firas i Storfors kyrka, men för andra året i rad har man valt ett digitalt firande, med tanke på risken för coronasmitta.
– Vi fick ställa om med en dags varsel, så inspelningen blev inte lika avancerad som förra året. Men det kändes bra att vi kunde vara i kyrkan och få den stämningen, säger musiklärare Andreas Olsson
Luciatåget var i år ovanligt stort med 30-talet elever och det var elever från klass 5 till 9 som deltog.
– Vi började öva efter höstlovet, berättar Andreas.
I Storfors valdes Jonna Palm till lucia och hon har tillsammans med övriga i luciatåget övat och slutligen spelat in hela firandet i kyrkan. På luciamorgonen fick skolans klasser titta på inspelningen i sina egna klassrum. Det var också då som Jonna fick ta emot det traditionella smycket, tillverkat av silversmed Hans Broqvist i Kväggeshyttan. Rektor Staffan Kennerstad såg till att smycket kom på plats runt lucian hals.
– Det känns jättekul att vara lucia även om det inte varit någon stor dröm för mig. Lite tråkigt är det ju att vi inte kunde fira i kyrkan som vi brukar, säger Jonna.
I år fick alla som var intresserade av platsen som lucia anmäla sig och det blev sedan lotten som avgjorde vem som fick bära ljuskronan med levande ljus. Jonna tycker att inspelningen gick bra och ser nu fram emot jullovet.
– Vi brukar fira jul med familjen, men inte våra släktingar nu när det är pandemi. Det allra viktigaste med julen är att få vara tillsammans, säger hon.
Text och foto: Eva Wiklund