Helgtips v. 49

Två veckor kvar till jul, börjar julkänsla smyga sig på? Känner du dig rastlös i väntan på dopparedagen? Kan du knappt bärga dig tills tomten kommer? Som alltid bjuder vi på ett knippe helgtips som kan göra väntan lättare att uthärda.

DOKUMENTÄR Jag ska vara ärlig, jag har själv aldrig spelat rollspel mer än någon enstaka gång än när äldre kusiner var barnvakter och pliktskyldigast lät en vara med på ett hörn när de spelade med vänner. Jag fastnade aldrig för det. Såg som barn inte det roliga i att mest sitta runt ett bord och prata, har som äldre aldrig riktigt roats av att låtsas så som ett rollspel kräver. Min fantasi, kreativitet och föreställningsförmåga har krävt andra utlopp, andra former. Det hindrar inte att jag kan se rollspelskulturens betydelse, att många som idag är framgångsrika i olika former av kreativa yrken har bakgrund som rollspelare, den bubblande subkultur det gav upphov till.

I dokumentären Mot andra världar skildras det svenska rollspelsundrets (varför ska alla svenska framgångar alltid beskrivas som ett under?) uppgång, fall och återuppståndelse. En nostalgisk tillbakablick för de som spelade, en lärorik och fascinerande historielektion för oss andra. Ikväll på SVT2, och på SVT Play i ytterligare två år.

LITTERATUR Det kanske är förutsägbart, men när det nu är Nobeldagen tycker jag du kan passa på att läsa årets litteraturpristagare Abdulrazak Gurnah. Han må ha varit ett överraskande val, så överraskande att förvirringen över en författare de inte hört talas om och än mindre läst är ett av årets tv-ögonblick, men icke desto mindre uppiggande med något man inte är bekant med sedan tidigare. I november kom de två av hans böcker som tidigare getts ut på svenska i nyutgåva, i dagarna kommer en tredje bok i svensk översättning och sedan ytterligare två nästa år. Jag har i skrivande stund hunnit läsa en av dem, Paradiset, och kan rekommendera den å det varmaste. Det är, till skillnad från vad många tror om Nobelpristagare, ingen svårtillgänglig eller obegriplig litteratur, inte tråkigt eller torrt. De teman han omskrivits för finns där, kolonialism, rotlöshet, migration, men den går också att läsa som ett ganska lättillgängligt äventyr eller en coming of age-berättelse.

Jag ser redan fram emot att få tid att sätta tänderna också i Den sista gåvan och Efterliv.

FILM Pratar man thrillers om liftare som visar sig vara våldsamma mördare kommer de allra flesta kommer att tänka på den kultiga 80-talsfilmen The Hitcher med Rutger Hauer som psykopatisk liftare. Det är en film de flesta, åtminstone i min generation sett. Mindre känd men i mina ögon mer sevärd är The Hitch-hiker från 1953.

Här är det William Talman (senare känd för rollen som åklagaren Hamilton Burger i tv-serien Perry Mason) om spelar rollen som liftare på mordturné. Han plockas upp vännerna Roy och Gilbert som befinner sig på fiskeresa, det blir början på en mardrömsresa genom den mexikanska öknen. Filmen är skriver och regisserad av Ida Lupino, som i en tid då filmbranschen var än mer mansdominerad än idag var en av få kvinnliga regissörer i Hollywood. Lupino var verksam som skådespelare från tidigt 30-tal till sent 70-tal, och från slutet av 40-talet även verksam som regissör, producent och manusförfattare. Anmärkningsvärt är att hon har två stjärnor på Hollywoods walk of fame, en vardera för sina insatser inom film respektive tv.

The Hitch-hiker finns att se på SVT Play.

Nicklas Remmegård