Jimmy och hustrun Napastanun Lundström, som också jobbar i företaget.

Jimmy ser utmaningar som möjligheter

Att se möjligheter och att ta sig an svårigheter som utmaningar. När Jimmy Lundström råkade ut för en svår trafikolycka var det just vad han valde att göra. Nu brinner han för att förmedla det budskapet till andra med funktionsnedsättning. Själv har han startat ett eget företag och har utvecklat en serie revolutionerande rengöringsprodukter.

I entreprenörskapsforskning pratas det ibland om entreprenörens blick. Det handlar förenklat uttryckt om entre-
prenörens sätt att förhålla sig till utmaningar, förmågan att se möjligheter i stället för hinder. Det är svårt att inte tänka på entreprenörens blick när man möter Jimmy Lundström.
– Jag växte upp med svetsen i handen, säger Jimmy, bodde i garaget, var gift med motorcykeln.
Det förändrades på ett ögonblick en natt 1992 då en allvarlig motorcykelolycka mellan Degerfors och Karlskoga gav livet en ny riktning.
Första månaden efter olyckan minns han inte, men någonstans där började ett driv växa ur insikten att han måste kämpa. Han berättar att han aldrig tyckte synd om sig själv utan att han accepterade sin funktionsnedsättning direkt.
– Det jobbigaste var ångesten över att jag hade kunnat skada någon annan.
Intresset för att meka försvann. Det var inte roligt längre när något som förut gått på ett kick tog en halvtimme.

Några år med utbildningar, praktikplatser och kortare anställningar följde. När han fick barn ledde en idé om ett rabatthäfte för föräldrar till ett jobb på kommunen, där han tog fram välkommen till världen-mappen för nyblivna föräldrar och producerade en cd som delades ut till nyfödda.
– Jag kan knappt sjunga bä bä vita lamm, skrattar Jimmy. Jag kan inget om musik, men såg det som en utmaning och tog hjälp av de som kunde.

Under tiden som kommunanställd blev han emellanåt ”utlånad” för att berätta för andra med funktionsnedsättning om sin olycka, de hinder han upplevt och hur han tacklat dem, hur han istället för att bli nedslagen av motgångar stärktes av dem och blev fastare i övertygelsen att övervinna dem. Han betonar betydelsen av att aldrig ge upp, att se möjligheter i svårigheter.
– Jag är funktionshindrad. Jag har haft huvudvärk i 21 år, har dyslexi och afasi, motoriska problem. Men jag har tagit mig an utmaning efter utmaning, möter jag en motgång ser jag möjligheter.

Han talar ivrigt, det är ett budskap han brinner för att förmedla.
– Man behöver inte vara hundra för att klara en sak.

I dag driver Jimmy Lundström JL Kemi, som utvecklar och tillverkar kemiska produkter baserade på cellulosa. Det började med experiment hemma i köket, ledde till kontakt med kemisten Mats Nilsson som insåg att Jimmy funnit den pusselbit han efter 20 års forskning saknade. De blev kompanjoner, drar prestigelöst nytta av varandras kunskaper och erfarenheter.
– Mats fick sista pusselbiten av mig och av honom fick jag resten av pusslet, hans forskning.
Ännu en möjlighet Jimmys entreprenöriella blick såg och fångade.

JL Kemi tillverkar en rad produkter inom rengöring och ytskydd. Baserat på restprodukter från skogsbruk och livsmedelsklassade kemikalier är produkterna både miljövänliga och mer effektiva än traditionella medel.
– Jag trodde aldrig att jag skulle hålla på med kemi, för jag har aldrig kunnat något om det. Men det är som med cd:n, jag ser det som en utmaning och lär mig hela tiden.

Se inte problem, se möjligheter. Den entreprenöriella blicken vilar aldrig.

Text & foto: Nicklas Remmegård