Annelie Jansson och Marie Hellsing ser fram emot årets konstrunda.

Dags för emotsedd konstrunda

Med 49 deltagande konstnärer som på 25 platser Möckeln runt visar sina verk är årets upplaga av Konst Runt Möckeln rekordstort. 24-26 september går konstrundan av stapeln, men innan dess invigs den stora samlingsutställningen med alla medverkande konstnärer i Karlskoga Konsthall.

– Vi ser fram emot att det ska bli ett bra arrangemang med många besökare och utställare, säger Annelie Jansson som sitter i styrelsen för föreningen Konst Runt Möckeln som står bakom rundan.

– Det är extremt många utställare, fyller styrelsekollegan Marie Hellsing entusiastiskt i.

Konst Runt Möckeln arrangeras årligen sista helgen i september. Det är en konstrunda där lokala konstnärer runt Möckeln visar upp sitt arbete och öppnar upp ateljéer och verkstäder för besök. Programmet rymmer en mångfald av uttryck och tekniker från alla former av bildkonst till skulptur, textil, keramik och mycket mer.

Sedan starten 2005 har intresset bara ökat, både bland traktens konstnärer och hos publiken. Man ser en ständig tillströmning av medlemmar i föreningen (vilket är en förutsättning för att
delta som konstnär) och arrangemanget brukar som Annelie uttrycker det vara jättevälbesökt och uppskattat.

Förra årets runda fick ställas in med anledning av pandemin och de restriktioner som då gällde. Nu är både styrelsen och övriga medlemmar i föreningen förväntansfulla inför att äntligen få visa sina verk och träffa publiken igen.

– Vi ser väldigt mycket fram emot det här och hoppas  att läget med smittspridning och restriktioner är sådant att vi kan genomföra konstrundan som planerat, säger Annelie. 

I år satsar man även på en samlingsutställning i Karlskoga Konsthall där varje konstnär medverkar med ett utvalt verk. Denna öppnar redan 18 september och visas ända fram till 3 oktober. 

Hon understryker att man givetvis följer alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och gör de anpassningar som krävs för att både besökare och deltagare ska känna sig trygga. Hon uppmanar också alla att passa på att åka runt och ta tillfället i akt att besöka de medverkande konstnärerna.

– I och med att rundan pågår under tre dagar behöver man inte stressa utan kan ta några per dag.

Det är också så att många platser delas av mer än en konstnär. I området kring Bofors station där Annelie och Marie har sina ateljéer kommer till exempel inte mindre än sju olika konstnärer visa upp sig, på Nobelmuseets område vid Björkborn ett tiotal. Däribland årets ungdomsstipendiat Moa Wilhelmsson, vars verk kommer visas på Café Alfred Nobel.

– Vi tycker det är viktigt att lyfta fram ungdomar, säger Annelie om ungdomsstipendiet som varje år tilldelas en ung konstnär som bereds möjlighet att visa sin konst på rundan.

– Det finns många aktiva konstnärer i Karlskoga och Degerfors, det är roligt att det kommer in ungdomar.

Text & foto: Nicklas Remmegård