Helgtips v. 34

Fredag. Lönehelg. Sista helgen av sommaren. Vi tipsar om en film och om två nyutkomna  böcker du kan ta dig an under dessa lediga dagar.

FILM Russel och Glen träffas på en bar. Vad som är tänkt som ett one night stand växer till helg av sex och droger, men ännu mer av samtal och svallande känslor. Något börjar växa fram mellan dem, så berättar Glen att han efter helgen flyttar till andra sidan jorden för at slutföra sina konststudier. Brittiska Weekend (2011) är en film om kärlek, men också om att hitta sig själv och våga vara den man är. Ett strålande litet drama i all enkelhet. Weekend finns på SVT Play till på söndag.

LITTERATUR I somrars föreslog en god vän att en egen liten bokcirkel. När utmärkta förlaget Tranan nyligen släppte två böcker av den argentinske författaren César Aira bestämde vi oss för att de skulle bli bokcirkelns premiärläsning.

Ser man till mängden utgivna böcker, över 120 stycken sedan debuten på 1970-talet, skulle man kunna kalla César Aira för Argentinas Sigge Stark. Där upphör dock likheterna. Till skillnad från Sigge Stark anses Aira vara en av inte bara Argentinas utan hela den spanskspråkiga litteraturens främsta författare. Med sina korta berättelser har han mutat in ett alldeles eget hörn i världslitteraturen, eller ”skapat en genre som är helt hans egen” som förlaget uttrycker det. Korta, flyhänta romaner på ständig flykt framåt. Sin produktivitet och sitt anseende till trots har han tidigare dock varit snällt sagt sparsamt utgiven på svenska. Bara en handfull av hans många berättelser har i två volymer om tre i varje tidigare översatts och getts ut, varför Tranans nu inledda Airasatsning känns välkommen.

Margarita (ett minne) handlar om en ung man och hans första möte med kärleken. Samtalen om en man som rekonstruerar dagens samtal med en vän som med utgångspunkt i en film de sett vindlar sig framåt. Vilka teman de i övrigt behandlar och vika tankar de väckt håller jag för stunden för mig själv, för vi har ännu inte haft vårt första bokcirkelmöte. Men jag rekommenderar dem varmt.

Nicklas Remmegård