Helgtips v. 29

Helgen är här, helgtipsen är här. Denna vecka tipsar vi helt kort om ett urval av det vi läst, sett och lyssnat på hittills under semestern. Se det som rekommendationer för hängmattan eller en regnig eftermiddag i tv-soffan.

TEXT

Hasse Alfredson – En sån där farbror som ritar och berättar, av Kalle Lind (biografi)

Informativ, roande och stundtals vemodig biografi över en av våra största.

Vaggvisa, av Leïla Slimani (roman)

Spännande roman om vägen mot katastrofen av en av Frankrikes mest hyllade författare. Vad var det egentligen som hände, och vad ledde dit?

Prosasamlingarna Fiktioner respektive Skändlighetens världshistoria, av Jorge Luis Borges (ur samlingvolymen Borges I 1923-1944 utgiven av bokförlaget Tranan)

Intressant lek med gränsen mellan verklighet och fiktion. Den senare innehåller ett antal fritt fabulerade biografier över verkliga personer, den förra bland annat ett antal för Borges så kännetecknande fiktiva essäer. Underhållande och egensinnigt. Lättillgängligt på ytan, med mycket att upptäcka och utforska därunder.

Tidningen Journalistens granskande artikelserie Så vittrar en demokrati

Stjärnan från nord, av D.B. John (roman)

Underhållningslitteratur som ger en inblick i världens mest slutna och på många sätt mest udda samhälle: Nordkorea. God underhållning och spänning för stunden, men spårar ur lite mot slutet. Satt i timtal och läste på om mer eller mindre (oftast mer) bisarra nordkoreanska myndigheter efteråt.

Tårtan, 70-talet och jag, av Carl Johan DeGeer (memoar)

Roande liten skrift om tv-serien Tårtan, dess tillkomst och tid av en av upphovsmännen. Innehåller även dialogen från hela tv-serien. Givetvis bör du också passa på att se om serien när du ändå håller på, finns i sin helhet på Öppet arkiv.

LJUD

Snedtänkt ”Om Flips” (Podd)

Mer Kalle Lind. Underhållande om en av svenskt 1900-tals flitigaste och mest mångsidiga underhållningspersonligheter. Den alltid lika underhållande David Nessle gästar.

Tribe Friday – drugs x boys x drugs (låt)

MØ – Live To Survive (låt)

Kings of Convenience – Peace or Love (album)

Markus Krunegård – TUTTI FRUTTI från lokalen under sushin (album)

beabadoobee – Our Extended Play (EP)

BILD

Ett brott (Film, SVT Play)

Mord- och familjedrama i högborgerlig miljö. Anders Henrikson underhållande som dandy. Dagmar Ebbesen lysande som portvaktsfru. Edvin Adolphson och Karin Ekelund i stora roller. Oväntat mörkt slut.

Livet går vidare (Film, SVT Play)

Edvin Adolphson (igen) återvänder hem efter att ha tjänstgjort för franska armén i Afrika. Har svårt att riktigt fästa i tillvaron här hemma, men får ihop det med Aino Taubes bibliotekarie.

Nyheter och bullentiner från Mosebacke Monarki (TV-serie, SVT Play/Öppet arkiv)

Odiskutabel klassiker. Hasseåtage med kollegor i högform i en serie där förvånansvärt mycket håller förvånansvärt väl ännu ett halvsekel senare. Bör ingå i allmänbildningen att ha sett.

Flykten från helvetet (Supiria) (Film, SVT Play)

Kultig italiensk 70-talsskräck om mystiska händelser på en dansskola i Tyskland. Nyinspelningen som kom häromåret kan däremot med fördel hoppas över, den känns bara pretentiös och onödig; saknar helt originalets charm och anda.

The Sadist (Film, SVT Play)

Thriller om ett gäng lärare som får problem med bilen och stannar till vid en bensinmack i ödemarken. Det borde de inte ha gjort…

Varan-TV (TV-serie, SVT Play/Öppet arkiv)

Ser med ojämna mellanrum om denna lika lysande som legendariska humorserie. I väntan på den nya säsong som aviserats finns de ursprungliga två säsongerna att se på Play. Förtjänar samma klassikerstatus som Mosebacke Monarki, har det delvis i min generation.

Nicklas Remmegård