Björkborns herrgård stod klar 1815, Alfred Nobel flyttade in 1894.

Redo för högsäsong på Björkborn

Guidningar av herrgården, kokboksutställning, hantverkare, sommarteater i parken och massor av roliga experiment i Fiffiga huset. På Alfred Nobels Björkborn är man redo för sommarsäsongen.

– Det är jätteroligt att ha kunnat öppna igen, säger Anneli Lyckeborn när vi slagit oss ner på den nyinvigda uteserveringen vid caféet. 
Med 10 000 årliga besökare är Nobelmuseet på Björkborns herrgård ett av Karlskogas främsta besöksmål. Hit kommer turister från både när och fjärran, även om de utländska turisterna av förklarliga skäl varit få sedan förra våren.

Guidningar av herrgården, Nobels laboratorium och industrimuseet ges två gånger om dagen under juni, därefter tre gånger dagligen fram till slutet av augusti. Här kan du få självaste Alfred Nobel eller hans assistent Ragnar Sohlman som guide, men skulle dessa herrar vara förhindrade av andra åtaganden står ett antal studenter redo att rycka in.

När vi är på besök har man haft öppet några veckor, men den stora ruschen drar igång först efter midsommar när semesterperioden inleds. Anneli ser fram emot en bra säsong och uppmanar alla i närområdet att göra ett besök för att lära sig mer om Alfred Nobel och historien om hans liv och Nobelprisets uppkomst.
– Alla Karlskogabor borde komma hit någon gång i livet, menar hon. 

Efter midsommar är det även premiär för teaterföreningen Lysets sommaruppsättning Djungelboken som spelas i herrgårdens park, och bara dagarna efter att vi träffats öppnar utställningen Gourmand Awards med kokböcker från hela världen. Den visades även i fjol, men har nu utökats med nya böcker.
Anneli berättar ivrigt medan hon visar oss runt i herrgården för att ta bilder. Besökare som dröjt sig kvar efter att ha guidats av Sohlman strosar runt bland rummen, en man frågar om böckerna i hyllorna tillhört Alfred. Här är historien nära.

Text & foto: Nicklas Remmegård