Nettan utanför sitt bageri.

Nettan förverkligade bageridrömmen

I snart ett år har Nettans lilla hembageri fått doften av nybakt att spridas över Granbergsdal. Det idylliska bageriet ser nu fram emot sin första sommar.

När Anette Rydén, Nettan kallad, bestämde sig för att öppna bageri hemma på gården i Granbergsdal hade hon gått och filat och funderat på det länge. Redan som fyraåring var bagare hennes första drömjobb. Efter 30 år som dagisfröken bestämde hon sig för att ta tjänstledigt och förvekliga drömmen om ett bageri. Tillsammans med maken Claes byggde de om ett uthus till bageri och butik.
– Vi säljer helt vanligt hembakat bröd, säger hon när Mnytt kommer på besök i den lilla men mysigt rustika butiken. Här finns både matbröd och kakor av olika slag, allt från regnbågskakor och syltgrottor till tekakor och limpor.

Några sorter finns alltid, men annars försöker hon variera sortimentet utifrån säsong, inspiration och vad som efterfrågas av kunderna. Får hon en förfrågan om en viss sorts kaka eller ett särskilt bröd bakar hon lite extra som hon säljer i butiken. 
Det har till och med hänt att hon bakat på recept från kunder.
– Man märker vad som är populärt, och då försöker man ju att baka det så det finns.

Strax därefter kliver Mnytts utsände ut i sommarsolen för att lämna plats åt en kund, av pandemiskäl tillåts bara en besökare åt gången i butiken. Genom den öppna dörren hörs brottstycken av konversationen: ”Så himla gott bröd /…/ det är så mysigt /…/ man känner redan utifrån hur gott det doftar”.

Sedan bageriet öppnade i höstas har responsen bara varit positiv, och det har varit mycket kunder från både när och fjärran.
– Det första nästan alla säger är att det luktar så gott, ler Nettan.
Efter ett år som tjänstledig sa hon upp sig från dagisjobbet. Barndomsdrömmen blev verklighet.

Text & foto: Nicklas Remmegård