På vaccinationsmottagningen i Kristinehamn, där en hel del storforsare också tar sina sprutor mot covid-19, är verksamheten snabb och effektiv.
– Vi har fått till en mycket bra organisation med bra personal, säger Kerstin Karlsten, driftledare för vaccinationscentralerna i Filipstad och Kristinehamn
I dörren möts besökarna just den här dagen av av Lars Anesäter, Amanda Fagerlund och Kevin Röös som jobbar extra med en rad olika uppgifter. Det handlar om att ta emot besökarna, visa dem rätt, registrera uppgifter och i slutfasen att finnas till hands när varje vaccinerad person får vänta en kvart innan hen går hem.
– Det är roligt och varierande att jobba här och de allra flesta är väldigt glada och tacksamma över att de blir vaccinerade, säger Lars, som har mött några få som varit oroliga när Astra Zenicas vaccin gavs.
– Men för varje bekymrad person så har jag mött minst 20 som bara är glada, säger han.
Han och de övriga känner sig trygga i de stora lokalerna är det är enkelt att hålla avstånd.
– Vi har ju visir och munskydd och dessutom är vi ju själva vaccinerade också, säger Amanda.
Kerstin Karlsten är mycket nöjd med den personal hon har lyckats rekrytera. Som vaccinatörer har en rad pensionerade sjuksköterskor ryckt in och när det gäller övriga uppgifter är det stora variation på de anställda.
– Det kan vara studenter, folk som är mellan jobb eller andra som vill göra en extra insats utöver sitt vanliga jobb. Vi har en väldigt bra stämning i arbetslaget, säger hon.
Ungefär 500 personer per dag passerar vaccinmottagningen när det är som mest intensivt och det varierar hur många dagar man håller öppet per vecka. Det beror helt och hållet på vaccintillgången.
En av dem som varit lite tveksam till att vaccinera sig är 38-åriga Cecilia Jonsson, men nu är hon ändå här och väntar på sin tur.
– Eftersom jag jobbar inom hemtjänsten och möter många äldre så känns det bra att kunna skydda dem, säger Cecilia, som också tänker på sina föräldrar och andra äldre.
Annya Flood är biträdande driftsledare i Kristinehamn.
– Det är spännande att få vara med och vaccinera en hel population, säger Annya, som inte varit med om att någon fått en kraftig reaktion vilket man har beredskap för. Hjärtklappning och lite yrsel är de vanligaste känningarna, men det är också sällsynt.
– En del spänner sig lite innan och då kan det blir ett litet blodtrycksfall, förklarar hon.
Kerstin Karlsten var tidigare enhetschef vid vårdcentralerna i Storfors och Filipstad, men i och med det nya uppdraget har hon avslutat sin tjänst där.
– Det är fantastiskt roligt att få vara med och bygga upp en helt ny verksamhet. Det som inspirerar är viljan att göra detta tillsammans – det ger kraft, säger hon.
Några förlorade doser kan hon knappt räkna i Kristinehamn, personalen har gjort allt för att hitta kandidater till restdoser och kommunen sätter då och då upp en reservlista dit folk i rätt åldersgrupp kan anmäla sig.
Kerstins uppdrag pågår i första hand till sista september och hon har varit med ända från starten när Region Värmland samverkade med kommunerna för att vaccinera de äldre. Nu är man framme vid att alla över 25 år får boka tid och Kristinehamn och Filipstad har legat bra till i statistiken hela tiden. Vaccinationsviljan är stor och arbetet har gått smidigt.
Totalt jobbar 28 sjuksköterskor på vaccinationscentralen och i regel handlar det om två eller tre pass i veckan. Ann-Britt Nyman jobbar just idag med kollegorna Doris Skoglund, Elisabeth Olsson och Elisabeth Zadic.
– Det känns roligt att kunna hjälpa till och de som får sina sprutor är så glada att arbetet blir väldigt trevligt, säger Ann-Britt.
När sommar och semestertider nu stundar påminner Region Värmland om att man ska planera för att ta både spruta ett och två på samma ställe. Just nu när deltamutationen fått fäste i länet är det också extra viktigt att inte missa spruta nummer två. Utifrån de undersökningar som är gjorda verkar skyddet efter bara en spruta vara sämre mot just den mutationen.
Vaccinationstid bokas via 1177.se/Varmland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där man måste logga in med mobilt bank-id. Den som inte har det kan boka tid via Region Värmlands telefonbokning på tel 010-831 80 70.
Text och foto: Eva Wiklund