Bo Andersson på EM Möbler i en skön soffa.

Mångfald och bredd i årets möbeltrender

På årets digitala upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair var tydliga trender svåra att utläsa, vad som gjorde intryck var bredden. Så hur ska vi egentligen möblera 2021? Mnytt tog ett snack med våra lokala mö­belhandlare för att kolla in trenderna.

Att det är svårt att peka på en enskild trend bekräftas av Linda Tjädersten Tuulik på Mio Möbler i Kristinehamn som menar att det är just mångfalden som är trenden just nu.
– Det är en otrolig bredd, säger hon, allt från stora breda soffor till nätta sittmöbler, från vitt till mörka nyanser.

Stor mångfald
Även Bo Andersson på EM Möbler i Degerfors lyfter fram mångfalden av både material och färger.
– Manchester är väldigt inne, säger han, liksom stora fluffiga soffor att krypa upp i. Skinn har kommit en hel del efter att ha varit ute i många år. Det är betydligt mindre gråskala nu än det varit, nu är det mer färger och gladare miljöer.
Ljusa träslag, mörka träslag, pasteller, aprikos. Sammet och marmor hänger i även i år menar Linda, och därutöver lyfter både hon och Bo fram naturmaterial av olika slag. Allt från rotting och jute till sjögräs och rispapper. Det finns också ett fokus på hållbarhet och att vi är mer medvetna i vår konsumtion. Återvunna material, hållbart producerade möbler.

Behovsanalys
Överhuvudtaget tycks vi gå mot mer individuella val än enhetliga trender. Linda lyfter fram att man jobbar mycket med behovsanalys för att kunna skräddarsy lösningar åt kunden, och även om det säljs en hel del grått och vitt ännu har de fått sällskap av betydligt fler färger. Naturliga, ljusa och beigea toner, pasteller men också mer kulörta nyanser, inte minst i accenterna.
– Det finns verkligen något för alla, säger hon.
Vi går ett varv genom butiken med Bo Andersson. Stannar till vid ett bord med metallunderrede och mörk träskiva, vid första anblick ser hela bordet ut att vara gjutet i ett stycke.
– Det här är väldigt populärt. Vi hinner inte packa upp dem innan de går åt.

Text & foto: Nicklas Remmegård