Jakten på de försvunna bilskatterna

Vad sägs om att ta bilen på skattjakt i bästa Indiana Jones-stil? Det finns nämligen försvunna klenoder för mångmiljardbelopp ute på villovägar och såväl försäkringsbolag som bilmuseer har utlyst miljoner i hittelön för många enskilda objekt. Varsågoda, här är de försvunna bilarnas heliga graal och deras senast kända positioner. Plocka fram läderpiskan och Fedorahatten så väntar ett spännande äventyr på land – men även till sjöss!

Bilmodell: Aston Martin DB5 ”Goldfinger”
Status: Stulen
Senaste position: Flygplatsen i Boca Raton, USA 1997
Uppskattat värde: 100 miljoner kr

Historiens spektakuläraste bilkupp inträffade 1997 vid en flygplatshangar i Florida. I sann James Bond-stil lyckades tjuvarna bryta upp de gigantiska skjutdörrarna, undvika larmet och smuggla ut en Aston Martin DB5. Just det här exemplaret rattades av Sean Connery i ”Goldfinger”. Det spekuleras fortfarande i vad som egentligen hände den där juninatten och många riktar sina blickar mot ägaren. Han köpte bilen för två miljoner kronor 1986 och fick ut 50 miljoner i försäkringspengar elva år senare. Det hetaste tipset är att filmbilen lastades ombord på ett transportflygplan och dumpades i havet.


Bilmodell: Bugatti Typ 57 SC Atlantic
Status: Försvunnen
Senaste position: Molsheim, Frankrike 1938
Uppskattat värde: 1 miljard kr

Bugatti Typ 57 SC Atlantic är världens mest åtråvärda samlarbil. Av de tre kundexemplaren finns idag enbart två i originalskick. Den sista har restaurerats efter en svår krock och saknar originalmotorn. Ettore Bugattis son Jean lät även bygga en skönhet till sig själv – men efter 1938 försvinner alla däckspår av hans svarta coupé med chassinummer 57453. Än idag letar skattjägare efter bilen och skulle Bugattin hittas så talar vi om ett värde på över en miljard kronor. Hoppet finns nämligen att hitta dyrgripen. Ettore gömde sina dyrgripar strax innan nazisterna invaderande Frankrike och många tror att den rullande stilikonen står övergiven någonstans – ovan eller under jord.


Bilmodell: Chrysler Norseman
Status: Saknad till havs
Senaste position: S/S Andrea Doria, Nordatlanten 1956
Uppskattat värde: 12 miljoner kr

Det glada 50-talet var kantat av galna konceptbilar och i täten låg ”The Big Three”. Chrysler, Ford och General Motors visade upp nyheter på löpande band. Trion hade storstilade planer inför 1957 års bilsalong i Detroit. Chrysler Norseman gjordes i samarbete med italienska Ghia och lastades ombord på S/S Andrea Doria. Men på sin färd mot New York kolliderade fartyget med M/S Stockholm den 25:e juli 1956 och 56 personer omkom. Det enda exemplaret av Chrysler Norseman ligger på havets botten strax utanför ön Nantucket i nordöstra USA.

Bilmodell: DeLorean DMC-12 ”Tillbaka till framtiden”
Status: Försvunnen
Senaste position: Honolulu, USA 2010
Uppskattat värde: 5 miljoner kr

DeLorean DMC-12 är en av världens mest ikoniska filmbilar tack vare tonåringen Marty McFly och uppfinnaren Emmett Brown. Vi talar naturligtvis om ”Tillbaka till framtiden” som använde sig av tre originalbilar till filminspelningarna. Två av dessa ägs fortfarande av Universal Studios medan det sista exemplaret kolliderar med ett tåg i tredje filmen. Vrakdelarna köptes dock av Planet Hollywood som pusslade ihop karossen och placerade bilen i taket på sin restaurang i Honolulu. 2010 stängde dock stället och sedan dess är kärran spårlöst försvunnen. 

Bilmodell: Duesenberg SJ-506
Status: Försvunnen
Senaste position: Alger, Algeriet 1962
Uppskattat värde: 200 miljoner kr

”Den enda bilen som kan passera en Duesenberg är en annan Duesenberg – med den första ägarens samtycke”. Kanske var det amerikanarnas berömda slogan som fick racingföraren Emile Beghain att köpa sig en Duesenberg SJ-506? Lyxbilen hade en åttacylindrig bensinmotor på 320 hästkrafter och den förmögne parfymtillverkarens exemplar var ett av de sista som byggdes då produktionen upphörde kort efter att Fred Duesenberg omkom i en bilkrasch. 1962 blev Algeriet självständigt från Frankrike och Emile tvingades att fly landet utan sin älskade Duesenberg. Alltsedan dess är bilen spårlöst försvunnen!


Bilmodell: Ferrari 375 MM
Status: Gömd
Senaste position: Genua, Italien 1953
Uppskattat värde: 100 miljoner kr

Det var 1939 som Enzo Ferrari lade grunden till sitt bilimperium. Det mytomspunna företaget har några av världens mest eftertraktade sportbilar på sin meritlista och spritimportören Dottore Enrico Waxs legendariska Ferrari 375 MM från 1953 är knappast något undantag. Dottore körde dock aldrig med sin ögonsten och efter transporten till Genua syntes aldrig dyrgripen mer. Experterna är övertygade om att 375:an står undangömd någonstans och om den återfinns så rör det sig förmodligen om en av världens mest välbevarade Ferraribilar.

Bilmodell: Horch 855 Spezial Roadster
Status: Försvunnen
Senaste position: Kiev, Ukraina 2014
Uppskattat värde: 20 miljoner kr

Horch 855 Spezial Roadster tillverkades i blott sju exemplar mellan åren 1935 till 1939 och idag finns endast tre kvar. En svart skönhet som står utställd på Audi-museet samt en silverfärgad som ursprungligen köptes av Hermann Göring. Det tredje exemplaret ägs av Ukrainas forna president Viktor Janukovytjs som tvingades fly landet efter våldsamma protester 2014. Men när hans bilsamling skulle beslagtas av myndigheterna så var kronjuvelen spårlöst borta. Om han själv lyckades smuggla med sig sin Horch eller om någon hann före är fortfarande ett mysterium.

Bilmodell: Porsche 550 Spyder ”James Dean”
Status: Stulen
Senaste position: Los Angeles, USA 1960
Uppskattat värde: 45 miljoner kr

James Dean omkom den 30 september 1955 i en tragisk trafikolycka med sin ”Little Bastard”. Det sägs att Hollywoodskådisens Porsche 550 Spyder har en förbannelse vilande över sig och att två personer som köpte delar från olycksbilen förolyckades. Ändå vågade George Barris köpa vraket och lånade sedan ut den krockade bilen till olika trafiksäkerhetsevents. Men vid ett tillfälle så brann hela utställningen ner och när den räddade Porschen skulle köras vidare så trillade den av transporten två gånger och till råga på allt dog chauffören. Det var just under en körning mellan Miami och Los Angeles som den legendariska Porschen stals.

Bilmodell: Renault Type CB Coupe De Ville
Status: Saknad till havs
Senaste position: RMS Titanic, Nordatlanten 1912
Uppskattat värde: 3 miljoner kr

Familjen Carter steg ombord som förstaklasspassagerare på Titanic i Southhampton den 10:e april 1912. Med sig hade de sin fabriksnya Renault Type CB Coupe De Ville som förvarades i en trälåda på nedre däck. Runt midnatt kolliderade fartyget med ett isberg som skar upp 90 meter av skrovet och på blott två timmar och fyrtio minuter sjönk Titanic till botten. 1514 passagerare och besättningsmän miste livet då det inte fanns tillräckligt med livbåtar ombord. William Carter med familj överlevde – men den enda bilen ombord vilar nu på havets botten.

Bilmodell: Shelby GT 500 “Jim Morrison”
Status: Stulen
Senaste position: Los Angeles, USA 1969
Uppskattat värde: 20 miljoner kr

Rockartisten Jim Morrison var stolt ägare till en mörkblå Shelby GT 500 från 1967. Muskelbilen var en gåva från skivbolaget Electra Records efter The Doors stora succédebut samma år. På väg hem från en spelning i Los Angeles 1969 krockade Jim bilen och övergav den på Sunset Boulevard. Dagen efter begav han sig för att hämta sin ”Blue Lady” – men bilen var spårlöst borta. Vad som egentligen hände med Shelbyn är ett lika stort mysterium som sångarens plötsliga bortgång. Jim hittades i ett badkar på ett hotell i Paris 1971, men dödsorsaken är än idag en gåta.

Text & foto: Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf / CNP