Det bubblar av energi inifrån ateljén där Gittan Pettersson och Gun-Marie Dahlberg med vana fingrar trakterar sina symaskiner.

Ateljé med glädje och känsla för sömnad

Den som kliver in på Zari Sy­ateljé på Berget i Degerfors möts av en angenäm fläkt av ”förritin”. Därefter den bubblande energin inifrån ateljén där Gittan Pettersson och Gun-Marie Dahlberg med vana fingrar trakterar sina symaskiner.

Gittan startade och drev i många år Bröllopspalatset, Gun-Marie arbetade som syslöjdslärare på Stora Valla-skolan i Degerfors i 30 år och ytterligare tio på Aggerudsskolan i Karlskoga. För åtta år sedan slog de upp portarna till sy­ateljén. De lagar, ändrar, syr ut och syr in. I höstas utökade de verksamheten med en manufakturbutik.
När något skulle köpas in fick de göra det i stora partier berättar Gittan. Tyger, garner, sybehör, det gick inte att köpa bara lite grann. Då fick de idén att de skulle kunna sälja det de inte använder. Efter att ha tittat igenom vad de hade i gömmorna insåg de att de hade allting för att öppna en manufakturaffär och gjorde slag i saken.

Lägga upp byxor
Innanför den lilla butikslokalen ligger ateljén. Här gör de allt från att sy kläder på beställning till att lägga upp byxor eller laga slitna plagg.
– Vi klarar av det mesta, säger Gittan.
– Och vi känner att vi behövs, fyller Gun-Marie i och förklarar att många i dag saknar kunskap för att själva laga eller ändra sina kläder.
Under senare år har intresset för att laga och ta vara på sina kläder ökat. Återbruk och att ta hand om det man har i stället för att köpa nytt är något allt fler får upp ögonen för.
– Många vårdar sina kläder, säger Gun-Marie, det gör mig så glad.
Gun-Marie och Gittan återkommer ständigt till hur roligt de har. Menar att de är privilegierade som får ha så roligt och att de kompletterar varandra både i kunnande och som personer.
– Jag får igång henne och hon bromsar mig, skrattar Gittan.

Lång erfarenhet
Kunskapsnivån är hög. Gun-Marie med sin bakgrund som textillärare är utbildad i alla tekniker, Gittan har utbildning från Textilinstitutet, nuvarande Textilhögskolan, i Borås. Mellan sig har de oräkneliga års erfarenhet av sömnad, textil och kläder. Det den ena inte kan behärskar den andra och med lite bollande blir ett plus ett tre. Just den höga kompetensen ser de, vid sidan av hur roligt de har, som sina främsta styrka. Det är viktigt när man kommer som kund att det finns mycket kunskap bakom det man gör menar de, och det gör också att de kan lösa det mesta kunden efterfrågar. Ibland kan dock även den skickligaste behöva en gnutta tur, som den gången en man som tappat en knapp i rocken körde ner näven i byttan med udda knappar och när han drog upp den höll exakt en sådan knapp i handen.
Tiden går fort, och den avsatta tiden för intervjun än snart till ända. Skratten inifrån ateljén ekar ännu bakom mig när jag tar trappan mot parkeringen.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Marita Olén-Widenberg