Chilibricka – Olika chilisorter. Från milda till superheta.

Chili – Världens mest älskade krydda!

Allt fler upptäcker glädjen med att odla chili. Många sorter är lätta att odla och få riklig skörd av, men det finns förstås en del kinkiga sorter som är en utmaning att lyckas med. Chiliodling har blivit ett så stort intresse, att det finns klubbar och grupper i sociala medier. Där kan man få mycket bra odlingstips och hitta massor av roliga sorter att odla.

Det finns allt från paprikamilda till superduperheta chilis med tydliga toner av tropisk frukt. Och det finns sorter som är odlingsvärda bara för de är så fina. Man kan enkelt och billigt testa att odla chili genom att så några frön från en röd eller gul chilifrukt från mataffären (gröna är omogna) i en kruka jord. Där har intresset börjat för många chiliodlare.

Man måste inte ha trädgård för att odla chili. Den går även bra att odla i kruka och ha den på balkongen. Man brukar se chili som ettårig, men den kan vinterförvaras inomhus eller till och med bo inomhus året om med växtlampa. Det man behöver tänka på är att chili trivs med värme, massor av sol och näring. Chilifrön bör man så tidigt på året, så att frukterna hinner mogna innan frosten tar plantorna. Själv brukar jag så chili redan i januari och driva upp plantorna under belysning, men en del sorter utvecklas snabbare och kan då sås senare, ända in i mars. Och om man inte orkar eller hinner så egna chilifrön, så kan man förstås köpa plantor i en handelsträdgård och plantera om dem i stora krukor, så man får en fin skörd.
Ha det gott och lycka till!

Tips på några chilisorter
Milda: Jalapeno, Lombardo, Habanero Apricot
Medelheta: Hot Lemon, Cayenne, Criolla Sella, Fishpepper (dekorativ)
Heta: Zimbabwe Black (dekorativ), Habanero Lemon, Scotch Bonnet
Superheta: Ghost Pepper, Bhut Orange Copenhagen, Carolina Reaper (världens hetaste)

Anja Weidt
Chilinörden på Villingen andelsjordbruk.